Een motie van de Partij voor de Dieren die de slachthuizen dwingt de coronamaatregelen na te leven is door de Tweede Kamer aangenomen. Uit diverse windrichtingen wordt gemeld dat slachthuizen de richtlijnen van het RIVM negeren en een brandhaard zijn van het coronavirus.

slachthuizen moeten coronamaatregelen opvolgen
Slachthuizen zijn besmettingshaarden en moeten de coronamaatregelen opvolgen, de slachtsnelheid moet gehalveerd worden | Foto: publiek domein

Slachthuizen blijken ware besmettingshaarden van het coronavirus te zijn, vandaar dat de Tweede Kamerleden Esther Ouwehand en Eva van Esch van de Partij voor de Dieren onderstaande motie indienden:

 

“Constaterende dat er al vanaf het begin van de coronacrisis zorgen waren over het naleven van de RIVM-richtlijnen in slachthuizen en dat nu ook vier vakbonden alarm slaan over de onveilige werksituatie die hierdoor is ontstaan,

constaterende dat slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven brandhaarden blijken te zijn voor het coronavirus en dat er in ons omringende landen en ook in Nederland al honderden medewerkers zijn besmet,

verzoekt de regering, af te dwingen dat de RIVM richtlijnen worden nageleefd in alle slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven,

verzoekt de regering voorts, ervoor zorg te dragen dat medewerkers in de vleesindustrie kunnen worden getest op besmetting met het coronavirus.”

slachthuizen moeten coronamaatregelen opvolgen
Middels fokbeperking het aanbod van slachtvee terugdringen | Foto: publiek domein

Ooggetuigen meldden onlangs aan Animals Today dat bij het bezoeken van een slachthuis de kantine boordevol personeel zat, waarbij van 1,5 meter afstand houden absoluut geen sprake was. Zolang de slacht op volle toeren draait kunnen de coronamaatregelen niet worden nageleefd. Eva van Esch van de PvdD riep tijdens het coronadebat op om het slachttempo in slachterijen te halveren:

“Slachthuizen lijken brandhaarden voor het coronavirus. In verschillende landen, waaronder Nederland, zijn grote aantallen besmettingen onder medewerkers geconstateerd.”

Volgens Van Esch moet het huidige slachttempo met de helft omlaag om de 1,5 meter afstand tussen werknemers te kunnen handhaven. In een brandbrief hebben vier vakbonden gemeld dat er sprake is van onveilige werksituaties in slachthuizen. Ook pleit de PvdD voor directe fokbeperkingen – gedreven door dierenwelzijn en vanuit praktisch oogpunt – om het slachttempo middels afname van aanbod terug te dringen.

slachthuizen moeten coronamaatregelen opvolgen
Varkens geparkeerd in de zon, wachtend op plaats in het slachthuis (zomer 2018) | Foto: screenshot video Eyes on Animals/YouTube

Kamer: Slachthuizen moeten coronamaatregelen opvolgen

Om collega’s te beschermen moet het personeel van de slachthuizen getest worden op corona, zo vindt de PvdD. Hiervan is volgens premier Mark Rutte geen sprake, maar binnenkort wordt toch iedereen met klachten getest, aldus de premier. Rutte ziet niets in fokbeperkingen, die ook niet vanuit de crisismaatregelen opgelegd kunnen worden, maar hij heeft er geen bezwaar tegen als brancheorganisaties hun leden adviseren om minder dieren te houden, zolang daarvoor toestemming is van de ACM (Autoriteit Consument & Markt). De weinig doortastende houding van Rutte leidde tot de motie van Ouwehand en Van Esch, die werd gesteund door D66, PvdA, PvdD, 50PLUS, DENK, PVV, GL, SP, GKVK en Van Haga. Tegen stemden CDA, FvD, VVD, CU en SGP.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.