Het gaat zeer slecht met de Bengaalse tijger. In ‘s werelds grootste mangrovewoud, de Sundarbans in Bangladesh, zijn er nog maar 100 van deze prachtige diersoort over. Dat staat in een rapport dat gisteren is gepresenteerd door de Wereldbank.

Bengaalse tijger - 100 Bengaalse tijgers
Bengaalse tijger | Foto: Alfonsopazphoto [CC BY-SA 3.0 () or GFDL], via Wikimedia Commons
Volgens de onderzoekers zijn stroperij en vervuiling de voornaamste redenen voor de dramatische afname in populatie van Bengaalse tijgers in Bangladesh:

“De huidige beoordeling rust op een groot deel van de Sundarbans, waarbij cameravallen werden gebruikt. (…) De tijgerpopulatie in Bangladesh is geschat op 83 tot 130, met een middelpunt van 106 tijgers. Dit is de eerste poging ooit om het aantal tijgers in de Bengalese Sundarbans wetenschappelijk vast te stellen met het gebruik van cameravallen en de dubbele sampling aanpak.”

In 2004 vond er een regeringsonderzoek naar de populatie Bengaalse tijgers plaats op basis van pootafdrukken. Onderzoekers kwamen toen uit op een aantal van 440 tijgers in het Bengalese deel van de Sundarbans. De resultaten van het neiuwe onderzoek is volgens onderzoeker Monirul H. Khan betrouwbaarder:

“De tijgerdichtheid wordt negatief beïnvloed door menselijke rustverstoring en die is groot in de Bengalese Sundarbans. Het stropen van tijgers en hun prooidieren vormen een van de grootste bedreigingen voor de tijger wereldwijd, de Sundarbans zijn geen uitzondering.”

Verder staat er in het rapport:

“De wet handhaven is erg moeilijk in Sundarbans. Het beheer van deze populatie voor de overleving van de soort is daarom moeilijker en strategieën voor het behoud moeten ervoor zorgen dat de populatie in de Sundarbans niet gefragmenteerd geraakt.”

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor