Een orka die afgelopen week op de rotsen strandde voor de westkust van Canada, werd ruim zes uur lang door hulpverleners van Hartley Bay nat gehouden. Zodra het water hoog genoeg was, kon het dier eindelijk wegzwemmen.

Orka - Hartley Bay - gestrande orka
Orka – Hartley Bay | Foto: Screenshot YouTube-video

De jacht op een zeehond kwam een negenjarige orka, ook wel bekend als T069A2, duur te staan. Ze belandde op een rotspartij en kon door het afnemend tij op eigen kracht niet terug het water in. Gelukkig werd de orka gespot en hulp ingeschakeld van diverse lokale vrijwilligers en wetenschappers. Urenlang hielden ze het dier nat met doeken en waterslangen.

Volgens een medewerker van Whale Point riep de walvis geregeld naar haar groep die zich op enige afstand bevond, vooral toen het waterpeil steeds hoger werd.

“Op een bepaalde manier had de orka uiteindelijk door dat we haar probeerden te helpen. Haar geroep raakte ons enorm, maar toen het tij opkwam en ze wegzwom juichten we allemaal. Eindelijk was ze vrij, na ruim zes uur te hebben vastgezeten op de rotsen.”

Een van de boten in de baai had een hydrofoon in het water gelaten, waardoor de hulpverleners konden horen dat de orka haar familie lokaliseerde en naar ze toesnelde.
.

.
Transient orka’s leven in kleinere groepen dan de (Southern) Residents, die in grote groepen leven met hechte, complexe familiebanden en die zich gewoonlijk in dezelfde regio’s bevinden. Residents eten vis, vooral zalm, maar Transients, zoals orka T069A2, jagen op zeezoogdieren.

Bron:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde