Een bliksemactie van EIA (Environmental Investigation Agency) heeft er binnen één dag voor gezorgd dat Amazon Japan zijn uitgebreide assortiment van walvis- dolfijn- en bruinvisvleesproducten uit de digitale schappen heeft gehaald.

Amazon Japan verkocht ook dolfijnsoorten die gedood zijn bij de beruchte jaarlijkse dolfijnenjacht in Taiji, het onderwerp van de Oscarwinnende film ‘The Cove‘.

WalvisvleesAmazon verkoopt bedreigde diersoorten die onder twee internationale verdragen beschermd zijn“, zegt Clare Perry van EIA in een persbericht. “Door verkopers van walvisproducten toe te laten op zijn sites, helpt Amazon bij een niet-duurzame handel die al lang geleden naar de geschiedenisboeken verwezen had moeten worden.

Amazon.com is tegen de handel in bedreigde en beschermde diersoorten, maar knijpt blijkbaar een oogje dicht voor de handel in walvisproducten van bedreigde en beschermde walvissen op zijn Japanse website“, aldus EIA-voorzitter Allan Thornton.

Een derde van de 147 producten vermelde bovendien, tegen de Japanse regelgeving in, geen specifieke soort. Omdat veel van de producten afkomstig zijn uit Taiji, vermoeden de onderzoekers dat Amazon Japan veel dolfijnproducten als walvisproducten probeert te verkopen.

Bij analyse van het vlees bleek dat het kwikgehalte 20 ppm (delen per miljoen) bedroeg: maar liefst vijftig keer boven de Japanse limiet van 0,4 ppm.

De EIA heeft Amazon rechtstreeks aangesproken, maar heeft ook een vijftig seconden durende advertentie de wereld ingestuurd.
Het resultaat was onverwacht snel: binnen één dag waren de betreffende producten van de Japanse website afgehaald.

Noot van de Piep-redactie:

Japan heeft altijd beweerd dat het walvissen vangt voor wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dat het “bijproduct” walvisvlees alleen op de binnenlandse markt mag worden verkocht. In januari heeft de Piep-redactie getracht om via Amazon.co.jp walvisvlees te kopen, maar het was niet mogelijk om een postadres buiten Japan in te voeren. Zo leek het er op dat Amazon.jp zich wel aan deze regel hield.

Bron