Beruchte varkenshouder Straathof mag uitbreiden

De beruchte varkenshouder Adriaan Straathof heeft van de gemeente Echt-Susteren toestemming gekregen om uit te breiden. Er zouden geen bezwaren zijn ingediend.

Straathof

De beruchte varkensfokker Adriaan Straathof mag uitbreiden in Limburg | Photo Credit: Animal People Forum Flickr via Compfight cc

Varkens in Nood zegt ‘te laat te zijn ingeseind’. Een woordvoerder:

“De vergunning is verleend, de bezwarentermijn is voorbij, we kunnen niets meer doen.”

Beroepsverbod in Duitsland
Hij is een van Europa’s grootste varkensboeren en heeft in Duitsland een algeheel bedrijfsverbod gekregen vanwege het veroorzaken van ernstig dierenleed. De omstandigheden in zijn megastallen zijn volgens justitie zo erbarmelijk dat hij geen dieren meer mag houden.

In 2009, 2013, 2014 en 2016 zijn er door dierenbeschermers en door de Duitse politie veel misstanden en wetsovertredingen aangetroffen in meerdere Duitse en Nederlandse stallen. In Duitsland kreeg Straathof daarom een beroepsverbod opgelegd.

Brand in megastal De Knorhof
Afgelopen juli kwam hij weer in het nieuws omdat bij een brand in zijn megastal “De Knorhof” in de Gelderse plaats Erichem minimaal 24.000 varkens om het leven kwamen. Het was het grootste aantal dode varkens ooit in Nederland door een stalbrand.

Petitie Varkens in Nood
Varkens in Nood werd na de brand overstelpt met verzoeken om Straathof te stoppen en gaf gehoor aan deze massale oproep door een petitie te starten. Inmiddels hebben 62.500 mensen getekend.

De gemeente heeft een extra controle uitgevoerd toen Straathof zijn plannen indiende. Wethouder Jos Wackers (Lijst Samenwerking ):

“Ze voldoen aan alle voorwaarden. Er is geen enkele aanleiding tot het niet verschaffen van een vergunning.”

GroenLinks in Echt-Susteren :

“We hebben het te laat ontdekt, mede door het zomerreces.”

De Partij voor de Dieren (PvdD) is verbolgen over de stille uitbreiding. Provinciaal fractievoorzitter Pascale Plusquin:

“Dit is een boer met een beroepsverbod in Duitsland en in Koningsbosch kan hij zo uitbreiden. Een gemeente kan zoiets ook moeilijk tegenhouden. Die moeten hier meer instrumenten voor krijgen.”

Bron: De Limburger ©Animals Today

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Zolang wij een christelijk rechtse regering hebben, is er geen dier meer veilig, als het maar wat geld opleverd en leverd het niks op, dan maar uitroeien, zie de ganzen en vossen uitroei praktijken.
  Criminele investeerders krijgen hier ruim baan met hun rechtse handjeklap politiek.

  • Te simpel gesteld Kengai, zelfs Pascale Plusquin van de pvdd geeft al aan dat de gemeente zoiets moeilijk kan tegenhouden.
   De man houdt zich hier gewoon aan de wet, en dan kan niemand hem ( helaas) tegenhouden. Heeft NIETS met rechtse regering of handjeklap te maken.

   En nee, niks ganzen en vossen uitroeipraktijken, deze diersoorten worden gereguleerd, niemand wil ze uitroeien.( Ook de boeren en jagers niet)

 2. Dit kan toch niet???!!!!

 3. ‘ Er zouden geen bezwaren zijn ingediend’. Zijn er werkelijk geen bezwaren ingediend? Als dat zo is, dan hebben we zitten slapen. Of dan zijn we in slaap gesust. Gemiste kans.

 4. Adriana Dupont zegt:

  hoe is dit mogelijk? Diep triest ,terwijl ik en met mij vele anderen, op facebook van dag tot dag ook in de zomer de ontwikkelingen hebben gevolgd, krijgt deze heer Straathof met de nodige boetes en veroordelingen op zijn naam toch zomaar een uitbreidings-vergunning. Er liep nota bene een petitie van Vatkens in Nood, maar een gemeente kan blijkbaar andere beslissing nemen dan de landelijke en provinciale overheid. Hebben ze bij Groen-links zitten slapen? Ook de Partijvoordedieren is buitenspel gezet en gepasseerd door dit gemene kunstje van de Gemeente Echt-Susteren. Het kan zogenaamd juridisch juist zijn, maar ik vind het immoreel, en hoop toch nog op een protest van burgers e.a. die zich het lot van de dieren in de bio-industrie aantrekken, doorgaan met de petitie in een of andere vorm?

  • Adriana, even lezen graag, er is niemand buitenspel gezet,en varkens in nood is nog altijd geen wetgever.
   Als jij en ik ergens een petitie over starten is dat nog lang geen wet.

 5. Er is meer dan zat vlees, de helft verdwijnt bovendien bij het afval.
  Steeds meer varkensboeren hebben het financieel moeilijk.
  We moeten af van die verschrikkelijke grootschalige bio-industrie!
  Geen vlees eten is véél beter voor de gezondheid van mensen en daarmee ook voor de gehele maatschappij.
  Het is véél beter voor natuur, milieu en tegen klimaatopwarming.
  En het bespaart enorm veel intens lijden voor miljoenen dieren.

 6. Dit is absoluut niet te geloven en volkomen van de zotte!
  Voor de kleinste overtredingen wordt je in Nederland beboet en soms hard aangepakt.
  Maar een crimineel als Adriaan Straathof, die al vele jaren zo ontzettend veel ellende op zijn geweten heeft, krijgt van het gemeentebestuur van Echt-Susteren alle medewerking om zijn schandalige praktijken op grote schaal voort te zetten.
  Zo iemand zou levenslang een verbod moeten krijgen om ooit nog een dier in zijn bezit te mogen hebben. Wat is de wereld vaak toch enorm krom!!
  We moeten er alles aan doen om dit tegen te houden!

 7. Gemeente Echt Susteren, jullie moeten je dood schamen dat die Psychopaat, die crimineel bij jullie opnieuw mag beginnen, in Duitsland mag hij niks meer en bij jullie mag het gewoon… SHAME ON YOU!

  • Ans de Heus zegt:

   Helemaal met je eens Connie!
   Zal wel weer vriendjespolitiek zijn.
   Effe “schuiven” en klaar is Kees.