De beruchte varkenshouder Adriaan Straathof heeft van de gemeente Echt-Susteren toestemming gekregen om uit te breiden. Er zouden geen bezwaren zijn ingediend.

Straathof
De beruchte varkensfokker Adriaan Straathof mag uitbreiden in Limburg | Photo Credit: Animal People Forum Flickr via Compfight cc

Varkens in Nood zegt ‘te laat te zijn ingeseind’. Een woordvoerder:

“De vergunning is verleend, de bezwarentermijn is voorbij, we kunnen niets meer doen.”

Beroepsverbod in Duitsland
Hij is een van Europa’s grootste varkensboeren en heeft in Duitsland een algeheel bedrijfsverbod gekregen vanwege het veroorzaken van ernstig dierenleed. De omstandigheden in zijn megastallen zijn volgens justitie zo erbarmelijk dat hij geen dieren meer mag houden.

In 2009, 2013, 2014 en 2016 zijn er door dierenbeschermers en door de Duitse politie veel misstanden en wetsovertredingen aangetroffen in meerdere Duitse en Nederlandse stallen. In Duitsland kreeg Straathof daarom een beroepsverbod opgelegd.

Brand in megastal De Knorhof
Afgelopen juli kwam hij weer in het nieuws omdat bij een brand in zijn megastal “De Knorhof” in de Gelderse plaats Erichem minimaal 24.000 varkens om het leven kwamen. Het was het grootste aantal dode varkens ooit in Nederland door een stalbrand.

Petitie Varkens in Nood
Varkens in Nood werd na de brand overstelpt met verzoeken om Straathof te stoppen en gaf gehoor aan deze massale oproep door een petitie te starten. Inmiddels hebben 62.500 mensen getekend.

De gemeente heeft een extra controle uitgevoerd toen Straathof zijn plannen indiende. Wethouder Jos Wackers (Lijst Samenwerking ):

“Ze voldoen aan alle voorwaarden. Er is geen enkele aanleiding tot het niet verschaffen van een vergunning.”

GroenLinks in Echt-Susteren :

“We hebben het te laat ontdekt, mede door het zomerreces.”

De Partij voor de Dieren (PvdD) is verbolgen over de stille uitbreiding. Provinciaal fractievoorzitter Pascale Plusquin:

“Dit is een boer met een beroepsverbod in Duitsland en in Koningsbosch kan hij zo uitbreiden. Een gemeente kan zoiets ook moeilijk tegenhouden. Die moeten hier meer instrumenten voor krijgen.”

Bron: De Limburger ©Animals Today