Een zeldzaam exemplaar van de maanvis werd begin deze maand gespot vlakbij de Spaanse zeekust toen deze vastzat in vissersnetten. De tonijnvissers kwamen er per toeval achter dat er iets anders dan alleen tonijn in hun vangst zat.

gigantische maanvis
Gigantische maanvis gered uit Spaanse vissersnetten | Screenshot video CNN en Español

Unieke vondst

De maanvis, die in het Engels Sunfish wordt genoemd, was te zwaar voor de weegschaal die op de boot aanwezig was. De enorme omvang van zo’n 3,2 meter lang en 2,9 meter breed doet denken dat het dier een aanzienlijk lichaamsgewicht heeft. Marien bioloog Enrique Ostale vertelt:

“Het is normaal om grote vissen te zien, maar niet zo groot. Volgens de bibliografie zou deze wel 2.000 kilo kunnen wegen.”

Gemiddeld worden maanvissen net geen twee meter lang en wegen zo rond de 1.000 kilo. Er zijn zwaardere en grotere maanvissen gespot, maar deze zijn zeer zeldzaam en al helemaal in Europa.

Meten is weten

De buitengewone vondst van de maanvis werd vastgelegd op video, waarin te zien is hoe de vis wordt getakeld van vissersboot naar vissersboot.

De onderzoekers die aanwezig waren hebben enkelen minuten onderzoeken gedaan. Dit supersnelle onderzoek bestond uit het afnemen van DNA-monsters, het nemen van foto’s van het zeedier en het meten en vasteggen van het gehele dier. Nadat alles was opgeschreven werd het unieke dier vrijgelaten in het warme water bij het Spaanse Ceuta.

De onbekende maanvis

De maanvis is vrij onbekend. Dit komt doordat het dier met uitsterven wordt bedreigd. Elk jaar verdwijnen er weer meer van deze buitengewone dieren. Door ze te kunnen observeren en registreren kunnen wetenschappers en dierenexperts achterhalen hoe ze het dier kunnen beschermen. Deze speciale dieren danken hun Nederlandse naam aan de ronde vorm die ze hebben. In het Engels hebben zij hun naam gekregen doordat ze vaak plat aan het wateroppervlakte gaan liggen. Met dit zonnebaden warmen ze zich op en kunnen zo langere periodes in de koude, diepe zee naar kwallen jagen.

In gevangenschap worden de vissen zo’n tien jaar. Dat kan in een natuurlijke omgeving meer worden. In Azië wordt de maanvis op meerdere plekken als delicatesse verkocht. In Europa is dat gelukkig al jaren verboden.

Bronnen: 

Fotocolumn Erwin Vermeulen: Mola

©AnimalsToday.nl Maury Senden