De kabeljauwpopulatie van de Noordzee heeft een dieptepunt bereikt. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het Britse overheidsinstituut Cefas.

Volwassen kabeljauw
Volwassen kabeljauw | Foto: Wikimedia Commons

Volgens het Cefas is het zeer alarmerend dat in geen enkele haven, waar onderzoek werd uitgevoerd een kabeljauw van 13 jaar of ouder werd aangetroffen. Onderzoeksleider Chris Darby:

“Bij geen enkele vangst, geregistreerd in verschillende Noordzeehavens in Europa, werd een vis van 13 jaar of ouder gesignaleerd. Uit analyse van de gegevens blijkt dat er minder dan 100 van zulke volwassen vissen rondzwemmen in de hele Noordzee.”

Een volwassen kabeljauw kan 25 jaar oud worden en wordt vruchtbaarder met de jaren. Een lage leeftijdsverwachting houdt direct verband met een laag geboortecijfer en dus een snellere teruggang van de visstand.

Overbevissing

Door overbevissing wordt steeds minder vis gevangen die ouder is dan 4 jaar, de leeftijd waarop een kabeljauw geslachtsrijp is. Uit analyse van zo’n 500.000 vissen, die aan land gebracht zijn in Engeland en Wales, blijkt dat de Noordzee nog maar 65.300 ton kabeljauw bevat ouder dan 3 jaar. In 1971 lag dit nog op 276.000 ton.

Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek adviseren de betrokken wetenschappers de vangstquota voor kabeljauw bij te stellen naar 25.600 ton voor 2012 in plaats van de nu geldende 32.000 ton.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.