Een soort hamerhaai die nog maar net is ontdekt, wordt al meteen met uitsterven bedreigd. Biologen vrezen dat een ernstig bedreigde soort waarmee deze nieuwe haai al jaren wordt verward, er nog slechter voor staat dan tot nog toe werd gedacht. 

Hamerhaai
©Barry Peters

De jongste ontdekking heeft nog niet eens een naam en is al eerder ontdekt voor de kust van Nova Scotia. Biologen dachten dat de soort een lokale afwijking van de geschulpte hamerhaai was, maar onlangs is dezelfde soort 4300 mijl zuidelijker voor de kust van Brazilië gesignaleerd. Dat bevestigt dat deze hamerhaai geen lokale variëteit is, maar dat deze haai veel wijder verspreid is.

“It’s a classic case of long-standing species misidentification that not only casts further uncertainty on the status of the real scalloped hammerhead but also raises concerns about the population status of this new species”.

Aldus professor Mahmood Shivji, Ph.D., leider van het onderzoek van het NSU-OC’s Save Our Seas Shark Center USA en het Guy Harvey Research Institute.

De soort lijkt van buiten identiek aan de geschulpte hamerhaai, die door overbevissing en als slachtoffer van bijvangst, zeer hard in aantallen achteruit gaat. Uit een continue monitoring blijkt dat de geschulpte hamerhaai sinds 1972 voor 98 procent is uitgeroeid. Door de ontdekking van de nieuwe soort, die alleen door DNA-testen en het aantal ruggenwervels te onderscheiden is, vermoeden wetenschappers dat de de populatie van de geschulpte hamerhaai nog zo’n zeven procent kleiner is, dan werd geschat. De haaien zouden ongeveer 4,5 miljoen jaar geleden uit elkaar zijn gegroeid, wat een opmerkelijk lange tijd geleden is, gezien de gelijkenis tussen de twee.

 “Without management intervention to curtail its inadvertent killing, we run the risk that overfishing could eradicate an entire shark species before its existence is even properly acknowledged”.

Waarschuwt Shivji verder. Er waren drie soorten hamerhaaien bekend. Met de nieuwe soort komt daar dus een vierde bij.

Grote haaien worden in het algemeen ernstig bedreigd met uitsterven. De haaienvinnenindustrie claimt jaarlijks miljoenen vissen en veel haaien sterven in netten die niet eens voor hen bedoeld zijn. Wetenschappers vrezen dat het uitsterven van haaien zeer grote gevolgen gaat hebben voor het maritieme ecosysteem. Zowel op land als in zee begrijpen biologen steeds beter de functie van grote roofdieren. Toppredatoren worden meer en meer beschouwd als de bio-ingenieurs van hun omgeving en zijn onmisbaar bij het instandhouden van een goed natuurlijk evenwicht en een grote biodiversiteit.

Bron ©PiepVandaag Barry Wijnandts