Elf Spaanse regio’s gingen Baskenland al voor. Het Baskische parlement heeft een nieuwe dierenwelzijnswet goedgekeurd. Eindelijk komt er een einde aan circussen met wilde dieren in deze autonome regio.  

wilde dieren
Baskenland verbiedt circussen met wilde dieren | Foto: Pixabay

Vier jaar geleden besloot de gemeenteraad van de Baskische hoofdstad Bilbao dat het over moest zijn met de circusacts met wilde dieren in zijn stad. Sindsdien verleent het hiervoor geen vergunningen meer. Nu, na veel protesten, komt er een definitief verbod op circussen met wilde dieren in heel Baskenland.

#GNvdD: Einde circussen met dieren in Bilbao, Spanje

Gedwongen kunstje

Catalonië, Galicië en Murcia gingen Baskenland al voor. Vanaf 2015 krimpt het aandeel aan circussen met wilde dieren, omdat er steeds meer verzet is vanuit de samenleving. De meeste dieren in het circus, waaronder leeuwen en tijgers, leven in kleine kooien en hebben vrijwel geen vrije beweegruimte. Elke dag worden ze gedwongen om kunstjes uit te voeren. Bovendien heeft geen enkel dier ervoor gekozen om de bühne op te gaan.

Protest

Na protesten van burgers en acties van de organisatie InfoCircos, gaf het Ministerie van Cultuur in 2019 circussen drie jaar de tijd om te stoppen met acts met wilde dieren. Daarnaast zouden ze niet meer in aanmerking komen voor subsidies via het Nationale Instituut voor Uitvoerende Kunst en Muziek. Marta Merchán, coördinator van InfoCircos, laat weten:

“Het verbod op het gebruik van wilde dieren in circusshows is iets waarover brede consensus bestaat, niet alleen op sociaal niveau, maar, zoals wordt gezien in de meeste gemeenschappen en gemeenten, van bijna alle politieke formaties.”

Opvang

Het is belangrijk dat de circusdieren goede opvang krijgen. InfoCircos heeft goede banden met opvangcentra in Spanje en plaatst de dieren dan ook snel en veilig op een geschikte plek. Zo vangt Opvangcentrum AAP Primadomus in Villena de meeste katachtigen uit circussen op en zorgt voor een goede leefomgeving.

Circusdieren

Sinds 2015 is er een vergelijkbaar verbod op het houden van wilde dieren in circussen van kracht gegaan in Nederland. Bovendien zijn er opvangplekken gekomen voor deze dieren. “Bij Stichting AAP vangen we talloze wilde dieren op, waaronder chimpansees, leeuwen en tijgers die zijn gebruikt in Europese circussen. Jarenlang gedwongen optreden en wegkwijnen in circustrailers laat littekens achter bij dieren. Wij kunnen voormalige circusdieren een nieuwe toekomst bieden, maar alleen de EU kan hen dit onnodige leed voor eens en altijd besparen. Daar is een EU-verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen voor nodig”, zegt David van Gennep, directeur van Stichting AAP.

Zwaar verwaarloosde Spaanse circusdieren naar Stichting AAP

Europees verbod

Als laatste, organisatie Born Free maakt zich sterk voor het verbieden van het gebruik van wilde dieren in circussen in Europa. Naast Spanje geldt er in Frankrijk en Duitsland geen landelijk verbod op deze dieronterende praktijken. Tot slot laat het landelijk verbieden van dit zogenoemde vermaak zien dat steeds meer mensen inzien dat dieren niet gemaakt zijn om de mens te entertainen. Zij verdienen bovendien een waardig leven.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden