Zaterdag was het World Wildlife Day, een dag die dit jaar in het teken staat van grote katachtigen. Iconische dieren, die helaas ernstig te lijden hebben onder de mens. Zoals leeuwen Govani en Silas, en tijger Keni. Zij werden onlangs zwaar verwaarloosd aangetroffen in een vervuilde trailer van een bekend Spaans circus. Stichting AAP wist ze daar net op tijd weg te halen. “Het had geen week langer moeten duren”, aldus een geëmotioneerde David van Gennep, directeur Stichting AAP. “Govani lag daar levend te vergaan.” 

Spaanse circusdieren
Stichting AAP haalde onlangs Spaanse circusdieren op. Leeuwen Govani en Silas, en tijger Keni werden zwaar verwaarloosd aangetroffen in een vervuilde trailer. | © Stichting AAP

Leeuwen Govani en Silas en tijger Keni hebben jarenlang moeten optreden in een bekend Spaans circus. Totdat het circus, Circo Francia, besloot om de dieren af te staan aan AAP Primadomus; de Spaanse vestiging van Stichting AAP. Het circus merkte dat ze in steeds minder plaatsen mochten optreden met wilde dieren. David van Gennep, directeur van AAP, heeft het drietal onlangs opgehaald. Ze leefden in een onbeschrijflijk vieze trailer en waren er erg slecht aan toe.

Govani, Silas en Keni zaten afzonderlijk van elkaar in een oude, verroeste kooiwagen van twee bij twee meter. Op de vloer lag overal poep, de dieren moesten in hun eigen uitwerpselen liggen. Doordat bij Govani en Silas de nagels zijn uitgetrokken, hadden zij onvoldoende grip om zich op de glibberige vloer staande te houden. Met als gevolg dat ze keer op keer uitgleden en tegen uitstekende stukken staal van de wagen aan vielen. Van Gennep:

“Het was vreselijk om te zien. De dieren probeerden alsmaar weer op staan, maar elke poging eindigde in een smak op de grond vol derrie. En dan heb ik het nog niet eens over de ammoniaklucht: ik kon mijn ogen bijna niet open houden en de stank was niet te houden. Dat die dieren daar al die tijd hebben gezeten is niet te bevatten!”

Spaanse circusdieren
De circuswagen met de drie dieren in kooien | © Stichting AAP

Eigen staart afgebeten
De leeuwen en de tijger kregen ook nog eens veel te weinig eten en drinken. Ze hadden geen water tot hun beschikking en het enige dat ze af en toe kregen was wat slachtafval. Dat bevat totaal niet de voedingsstoffen die een leeuw of tijger nodig heeft. Wat deze leefomstandigheden met de dieren heeft gedaan, was direct zichtbaar toen Van Gennep de dieren van deze plek des onheils weghaalde. Vooral bij leeuw Govani. Van Gennep:

“Govani heeft door alle stress een stuk van zijn eigen staart afgebeten. En dan te bedenken dat hij dat heeft gedaan met een onvolledig gebit, want zijn grootste tanden zijn eruit geslagen. We troffen Govani graatmager aan, met overal wonden en ontstoken doorligplekken. Hij was zo uitgehongerd, dat zijn botten bijna door zijn vel heen staken. En bij zijn enkel was de wond zo gaan rotten, dat ik recht tegen het gewricht aan keek. Govani was levend aan het vergaan.”

Rillen van de kou
Het drietal is nu in AAP Primadomus, waar ze stukje bij beetje aan kunnen sterken. Silas en Govani kunnen amper lopen, Keni heeft veel last van stress. Van Gennep:

“Govani schuifelt als een oud mannetje door zijn verblijf; hij komt amper vooruit, valt vaak en rilt van de kou doordat hij zo mager is. En dan heeft hij ook nog al die wonden! Toen ik – zittend voor het raam van zijn verblijf – naar hem keek, kwam hij langzaam naar me toe gelopen. Hij ging vlak bij me zitten, met z’n hoofd aandoenlijk tegen het glas aan. Onvoorstelbaar dat hij nog toenadering zoekt tot de mens, na alles wat hem is aangedaan. We gaan er alles aan doen om hem en de andere twee er weer bovenop te helpen. Wat zou het mooi zijn als Govani straks weer een sterke, machtige leeuw kan zijn. Een echte ‘koning der dieren’.”

Bekijk hier de aangrijpende beelden van de reddingsactie:

Grote katten in Europa
Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, kon AAP in 2015 starten met de bouw van een opvang voor grote katten in Spanje. En dat was hard nodig! AAP Primadomus is in korte tijd uitgegroeid tot één van Europa’s belangrijkste opvangcentra voor grote katten. Momenteel zit de opvang vol met 17 leeuwen, 11 tijgers, 4 luipaarden en een poema. Het overgrote deel (27) van deze dieren is afkomstig uit een circus. Alleen al in 2017 werden 65 circus-leeuwen en -tijgers bij Stichting AAP aangemeld voor opvang. Sinds 2001 ontving AAP opvangverzoeken voor 410 grote katten.

AAP in de strijd tegen wilde dieren in entertainment
Stichting AAP wil dweilen met de kraan dicht. Daarom vangt zij dieren in nood niet alleen op, maar pakt de stichting het probleem ook bij de wortel aan. Dit doen AAP bijvoorbeeld door krachten te bundelen met collega-organisaties en gezamenlijk te pleiten voor betere wetgeving, onder andere rondom wilde dieren in entertainment. En met succes!

Persbericht Stichting AAP