Een nog onbekende ‘superkolonie’ van adéliepinguïns (Pygoscelis adeliae) is ontdekt op de Danger Islands in de Antarctische wateren. Naar schatting gaat het om maar liefst 1,5 miljoen dieren. Tot nu toe werd aangenomen dat deze pinguïnsoort door klimaatverandering sterk in aantal afnam, gebaseerd op waarnemingen elders in het Zuidpoolgebied.

adéliepinguïns
Adéliepinguïns | Foto: screenshot video maartenloonen/YouTube

De Danger Islands liggen in de noordelijkste punt van Antarctica, zijn afgelegen en lastig bereikbaar omdat ze omringd worden door dik zee-ijs. De ontdekking van de pinguïns vond dan ook niet ter plekke plaats maar vanuit de ruimte, dankzij satellietfoto’s van de NASA. Daarop ontdekte een team onder leiding van professor Heather Lynch van de Amerikaanse Stony Brook University aanvankelijk grote hoeveelheden vogelpoep. Pas bij nadere bestudering van de beelden werd de kolonie pinguïns ontdekt.

adéliepinguïns
Foto: Liam Quinn/Wikimedia

Om de kolonie te onderzoeken leidde professor Lynch een team naar de eilanden met de bedoeling om de vogels te tellen. Daarbij gebruikten de wetenschappers drones om van bovenaf foto’s te maken van het eiland. Met behulp van speciale software werden de honderdduizenden broedparen geteld.

adéliepinguïns
Ligging van de Danger Islands | Afbeelding: Hogweard/Wikimedia

Grootste populatie
Uit de computerberekeningen blijkt dat het om 751.527 paartjes gaat, waarmee het aantal adéliepinguins in één klap met 1,5 miljoen dieren is toegenomen. De Danger Islands stonden tot nu toe niet bekend als erg belangrijk voor vogels. Wel is bekend dat de effecten van klimaatverandering in dit gebied minder merkbaar zijn dan elders in het Zuidpoolgebied. Professor Michael Polito, ecoloog aan de Louisiana State University, die deelnam aan het onderzoek:

“Niet alleen hebben de Danger Islands de grootste populatie adéliepinguïns op het Antarctische schiereiland, ze lijken ook niet te hebben geleden onder de dalingen in de populaties langs de westelijke kant van het Antarctische schiereiland, die samenhangen met de recente klimaatverandering.”

adéliepinguïns
Foto: PaoMic/Wikimedia

Opluchting, maar…
De nieuw ontdekte kolonie mag dan een enorme opluchting zijn omdat het opeens een stuk beter blijkt te gaan met de adéliepinguïns dan tot nu toe werd gedacht; de bijzondere ontdekking verandert niets aan de gevolgen van klimaatverandering elders in het poolgebied. En ook overbevissing vormt een grote bedreiging voor pinguïns, waardoor er steeds minder voedsel beschikbaar is voor de vogels.

Om te garanderen dat de kolonie op de Danger Islands veilig is en blijft pleiten natuurbeschermers voor een beschermd gebied in de Weddellzee, waar de Danger Island zich bevinden.

Bekijk hieronder een kort filmpje over adéliepinguïns, gemaakt door Maarten Loonen:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen: Independent, Nu ©AnimalsToday.nl Bart van Riel