Voor de kust van Zandvoort dreigden dinsdag drie spitssnuitdolfijnen te stranden. Tijdens een reddingsactie van badgasten om een aangespoelde dolfijn terug te duwen naar dieper water, besloot een vrouw op het dier te klimmen. Er ontstond veel ophef over het voorval en nadat ze zichzelf heeft aangegeven is er proces-verbaal opgemaakt. Inmiddels is de dolfijnenklimster weer vrij.

Dolfijnenklimster aangehouden en weer vrij
Dolfijnenklimster aangehouden en weer vrij | Foto: screenshot video

Rond een uur of 3 dinsdagmiddag kwam de melding binnen bij SOS Dolfijn. Het leek in eerste instantie om bruinvissen te gaan, wat niet uitzonderlijk is, want dat zijn walvisachtigen die hier vaker voorkomen. Op de beelden zag de organisatie echter dat het spitssnuitdolfijnen waren, aldus woordvoerder Annemarie van den Berg:

“Dat zijn tandwalvissen en die horen niet in de Noordzee. Het zijn diepzeedieren.”

Er werd meteen een groot team gestuurd en ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) werd erbij betrokken. Het was noodzaak dat de dolfijnen snel gered werden, aldus Van den Berg:

“Deze dieren weten in dit soort wateren niet goed te overleven.”

Een van de dolfijnen dreigde te stranden, maar werd door badgasten teruggeduwd naar de zee. Na deze reddingsactie ging er plots een vrouw op de dolfijn zitten. Gelukkig grepen omstanders in. ‘Hé doe eens even normaal’ en andere kreten zijn te horen in de video.

Dolfijnenklimster aangehouden en weer vrij
Gelukkig grepen omstanders in | Foto: screenshot video

De beelden gingen al snel rond op de sociale media en dat leverde veel bedreigingen op aan het adres van de dolfijnenklimster, die herkenbaar in beeld is. De politie liet vervolgens weten met haar in gesprek te willen. De vrouw heeft zich woensdag op het politiebureau gemeld en is daarop aangehouden. Ze is verhoord en er is proces verbaal tegen haar opgemaakt. Zij is inmiddels weer vrijgelaten

De politie roept op om direct te stoppen met het uiten van bedreigingen. De vrouw beweert dat ze de dolfijn wilde ‘knuffelen’. Maar gezien de beelden valt ook niet uit te sluiten dat het baldadigheid was en mogelijk overtrad de dolfijnenklimster met haar actie de Wet dieren. In dat geval zal een rechter uitspraak moeten doen. Mensen mogen niet voor eigen rechter spelen en het uiten van bedreigingen is ook strafbaar, zo benadrukt de politie.
.

Toeristen mishandelen schildpad

.
Helaas is dit soort gedrag niet uitzonderlijk. Vier jaar geleden schreven wij over toeristen die een schildpad mishandelden. Zij gingen op het dier zitten en trokken aan de flippers. Ook was het twee jaar terug raak toen een pauw werd vastgegrepen voor een ‘leuk kiekje’. Mensen blijken zich niet te kunnen beheersen. Zodra zij een mooi dier zien moeten zij het aanraken, zonder er rekening mee te houden dat zij het bezeren. Het besef ontbreekt dat dieren evengoed als mensen angst, stress en pijn ervaren en recht hebben op lichamelijke integriteit.

Het ziet ernaar uit dat de vrouw er niet ongestraft mee wegkomt, al wordt er gediscussieerd in welke mate en op welke punten zij de wet heeft overtreden. Na het absurde voorval kon de dolfijn terug naar de groep zwemmen. Reddingsteams bleven tussen de dieren en de kust varen. Zij werden – hopelijk voor het laatst – rond kwart voor 5 gezien.

Bronnen:

Chinese toerist grijpt pauw vast voor foto

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap