Op social media is recent een video verschenen waarin toeristen een schildpad mishandelen. Te zien is hoe zij op het dier gaan zitten en aan de flippers van het weerloze reptiel trekken. Natuurbeschermingsorganisaties reageren woedend en roepen de lokale overheid op tot actie.

schildpad
Toeristen mishandelen schildpad | Foto: Greg McFall/Flickr

De video is opgenomen op het strand van Guayaguayare, een dorp op het eiland Trinidad. Het gebied is de op twee na belangrijkste plek voor de jaarlijkse arribada, een periode waarin volwassen schildpadden massaal naar specifieke stranden trekken om daar hun eieren te leggen. Waarschijnlijk was dit een vrouwtje dat net terugkeerde naar zee.

In de 39 seconde durende video is te zien hoe er aan de flippers wordt getrokken en mensen op het dier gaan staan en zitten. Ook probeert iemand een kind op de rug van het noodlijdend dier te zetten. Klik hier om de video te zien.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Al langer roepen lokale natuurbeschermingsorganisaties toeristen op om respectvol met de schildpadden om te gaan. De Las Cuevas Eco Friendly Association besloot de video op Facebook te delen. Directeur Arlene Williams:

“Het is afschuwelijk dat mensen het nodig vinden om zoiets te doen. Je kunt naar de dieren toegaan, ze bekijken en zelfs aanraken, maar ga er niet op zitten. Hun schild is niet hard en als je op ze gaat zitten of klimmen, kunnen ze verwondingen oplopen, zelfs met de dood tot gevolg. Als mensen dit soort dingen doen, komen de dieren niet terug naar het strand.”

Trinidad is het op twee na grootste broedgebied voor deze soort, die na een succesvol beschermingsprogramma door onder meer Earthwatch van uitsterving is gered en nu als kwetsbaar op de Rode Lijst voorkomt. Het officiële nestseizoen is 1 maart gestart.

Williams roept de lokale autoriteiten op om strenger te handhaven en zorg te dragen voor de veiligheid van deze bijzondere schildpadden, aangezien er duidelijke regels zijn die dit soort praktijken verbieden. Boetes voor het mishandelen van de schildpad kunnen oplopen tot honderdduizend dollar, maar in de praktijk worden er zelden boetes gegeven.

Foto: Facebookpagina Las Cuevas Eco Friendly Association

Lederschildpadden (Dermochelys coriacea) bevinden zich vrijwel continu in het water en worden ook wel levende fossielen genoemd, aangezien de overige Dermochelys inmiddels zijn uitgestorven. Met lengtes tot ruim twee meter zijn ze de grootste schildpaddensoort ter wereld. Doordat het schild leerachtig is, in tegenstelling tot dat van andere schildpad, kunnen mishandelingen zoals in de video te zien zijn sneller leiden tot botbreuken en zelfs de dood.

Het is onbekend hoe de schildpad er op dit moment aan toe is.

Bron ©AnimalsToday.nl Esther van der Spek