De gemeente Gulpen-Wittem komt terug op de eerder afgegeven vergunning voor een geitenboerderij met ruim 800 geiten in de plaats Eys.

geitenstal
Toch geen vergunning voor Limburgse geitenstal | Foto: Angelique Lagarde/AnimalsToday.nl

Tegen de in september 2016 verleende vergunning zijn diverse bezwaren ingediend. Bij het maken van de berekening van de stankoverlast van de stal zijn fouten gemaakt. De geitenboer probeerde alsnog zijn plannen te realiseren door een nieuwe vergunning aan te vragen voor 655 geiten, maar tevergeefs.

De protesten tegen geitenhouderijen zijn sinds vorig jaar toegenomen. Dit komt omdat de RIVM toen een onderzoeksrapport heeft gepubliceerd waar uit blijkt dat de omwonenden van geitenstallen een groter risico lopen op longontsteking.

Ook in de gemeente Nederweert mogen er voorlopig geen geitenstallen worden bijgebouwd totdat nadere onderzoekresultaten over het verband tussen geitenstallen en longaandoeningen is afgerond. 70 procent van de overschrijdingen van de EU normen voor fijnstof door de intensieve veehouderij komen uit één gemeente: het Limburgse Nederweert.

 

Bron: 1Limburg.nl ©AnimalsToday.nl Lianne Raat