De VU wil een nieuw en groter proefdiercentrum bouwen in Amsterdam. Het 10 miljoen euro kostende proefdiercentrum moet in 2022 klaar zijn. De nieuwbouwplannen staan lijnrecht tegenover het overheidsbeleid om het aantal dierproeven in 2025 met de helft te verminderen. Animal Rights overweegt juridische acties om het proefdiercentrum tegen te houden.

proefdiercentrum
Stop de bouw van een nieuw mega-proefdiercentrum in Amsterdam | Foto: via Animal Rights

Animal Rights directeur Robert Molenaar heeft weinig begrip voor de nieuwbouwplannen van de VU:

“Een nieuw en duur proefdiercentrum wordt niet gebouwd om het leeg te laten staan. Op deze wijze verleng je het proefdierengebruik onnodig. We zien liever dat het geld geïnvesteerd wordt om dierproeven te vervangen.”

In Amsterdam hebben negen instellingen een vergunning om dierproeven te doen. Het gaat hierbij om ruim 100.000 dierproeven op jaarbasis. De proeven worden uitgevoerd op muizen, ratten, konijnen, cavia’s, apen, fretten, varkens, schapen, vogels en zebravissen. Daarnaast worden nog eens vele tienduizenden  ‘overbodige’ muizen en ratten gedood. Het gaat om genetisch gemanipuleerde dieren of dieren die te veel gefokt zijn.

Dinsdag 24 april is het Wereldproefdierendag. Animal Rights overhandigt die dag 75.000 handtekeningen aan Tweede Kamerleden met het verzoek om meer geld beschikbaar te stellen voor dierproefvrij onderzoek.

Persbericht Animal Rights