Het milieu in Australië is in zeer slechte staat en de komende tijd zal dit nog verslechteren, zo waarschuwt de Australische overheid. Dit is gebleken uit een nieuw rapport. In slechts 5 jaar tijd is het aantal bedreigde planten en diersoorten met 200 toegenomen, veel meer dan elders in de wereld.

Veel meer bedreigde planten- en diersoorten in Australië
Veel meer bedreigde planten- en diersoorten in Australië | Foto: publiek domein

De klimaatveranderingen hebben een zware weerslag op veel van de ecosystemen in Australië. Natuurbranden, droogte, ontbossing en de stijging van de zeespiegel vormen een bedreiging voor het milieu. De klimaatverandering werkt als een vermenigvuldiger van deze bedreigingen, die niet alleen impact hebben op het milieu en de mens, maar ook op de dieren en planten. Nergens op de wereld stierven zo veel zoogdieren uit als op het Australische continent.
.

Tienduizenden vleerhonden dood in extreme Australische hitte

Meer planten en dieren bedreigd

In de afgelopen vijf jaar is het aantal bedreigde dier- en plantensoorten met meer dan 200 toegenomen. Dit betekent dat er nu meer dan 1900 soorten worden bedreigd. De aantallen zijn in elke categorie van dieren toegenomen, maar de stijging was het hoogst bij de ongewervelde dieren, zoals insecten en kwallen, en bij kikkersoorten.
.

Corruptie of laksheid? Australië faalt in bescherming inheemse diersoorten

Natuurbranden

De natuurbranden van 2019/2020 hebben volgens het rapport één tot drie miljard dieren gedood of uit hun woongebied weggejaagd. Ruim 8 miljoen hectare bebossing is in vlammen opgegaan. Ook wordt door de warme zeeën het koraal in het Great Barrier Reef verbleekt, wat in 2016, 2017 en 2020 het geval was.
.

Ruim een miljard dieren slachtoffer van branden Australië

Investeren

Volgens het rapport zou het land ruim 1,7 miljard Australische dollar (ruim 1,1 miljard euro) per jaar moeten investeren om de bedreigde dier- en plantensoorten te helpen. Minister van Milieu, Tanja Plibersek, zegt dat de Australische overheid heeft beloofd om ongeveer 250 miljoen Australische dollar (ongeveer 170 miljoen euro) uit te geven aan de bescherming van de bedreigde soorten. Elke vijf jaar verschijnt het overheidsrapport over de staat van milieu en Plibersek beschuldigde haar voorganger ervan dat die het rapport in december 2021 al had ontvangen, maar niet openbaar maakte. Ze noemt het rapport:

“Schokkend.”

Bronnen:

Australië investeert tegen verhongering Great Barrier Reef

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop