Goed nieuws uit Spanje: de gemeenteraad van de Baskische stad Bilbao heeft unaniem besloten het gebruik van dieren in circussen niet langer toe te staan. Het gaat hierbij om een initiatief van de politieke groep Udalberri-Bilbao en Común. Dit is een eerste stap in Bilbao om de stad vrij van dierenleed te verklaren. Deze politieke groep wil in de toekomst ook het stierenvechten aan gaan pakken.

circussen met dieren
Einde circussen met dieren in Bilbao, Spanje | Foto: dirkjanranzijn/flickr

Volgens Itziar Urtasun, wethouder festiviteiten, heeft de gemeenteraad niet de bevoegdheden om circussen met dieren te verbieden. Maar ze kunnen wel beslissen welke bedrijven die dit soort spektakels aanbieden wel/niet in Bilbao mogen staan. Uiteindelijk valt een verbod op circussen met dieren onder de bevoegdheden van de deelstaat, en zal het Baskische parlement hier verder aan moeten werken. Maar in ieder geval zullen circussen met dieren niet langer toegelaten worden in Bilbao.

Tijdens de laatste festiviteiten van Bilbao in augustus, tijdens Aste Nagusia, werden al geen spektakels gehouden met wilde diersoorten. Door een administratieve fout werd er geen vergunning verleend aan de Gran Circo Mundial, die acts met dieren heeft. Circo Italiano kreeg wel toestemming om in Bilbao te staan, een circus die geen wilde dieren gebruikt voor zijn voorstellingen. Veel mensen bezochten deze circussen, en hiermee werd er aangetoond dat circussen geen voorstellingen met wilde dieren nodig hebben om mensen aan te trekken. Dit vormde een belangrijk argument om het einde van de circussen in Bilbao te bereiken.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer