Minister Schouten gaat het pijnlijke vangen van kippen aan de poten voorlopig gedogen. Dit geeft zij in antwoord op Kamervragen aan. Hiermee negeert de minister een uitspraak van de rechter in een zaak die Wakker Dier begin dit jaar had aangespannen.

vangmethode
Minister gedoogt pijnlijke vangmethode kippen | Foto: Eyes on Animals

Wakker Dier is zeer teleurgesteld en gaat zich beraden op juridische stappen:

“De minister geeft toe dat miljoenen kippen bij het ruwe vangen aan de poten hun vleugels breken. In de keuze tussen fatsoen of de belangen van de agrolobby, kiest ze helaas voor het laatste.”

Brief Europese Commissie

De minister verschuilt zich bij haar standpunt achter een brief van de Europese Commissie. De Commissie suggereerde eerder dat het verbod op het vangen van kippen aan de poten mogelijk per ongeluk in de Europese wet stond en in heel Europa dit verbod al jarenlang massaal wordt overtreden. Om die redenen zou ingrijpen niet acuut nodig zijn en kan een rapport dat volgend jaar hierover verschijnt, worden afgewacht.

Ongeloofwaardig

Volgens Wakker Dier is het ongeloofwaardig dat dit verbod ‘per ongeluk’ in de wet staat, gezien het jarenlange wetgevingsproces waarbij de inspraak van vele stakeholders wordt betrokken. Eerder had de rechtbank over het ‘per ongeluk’ argument aangegeven:

“Dat maakt voor de beoordeling van deze zaak ook niet uit, nu de EU-Transportverordening het verbiedt dieren bij de poten op te tillen en daarvoor geen uitzonderingen kent.”

De NVWA was na deze uitspraak gaan handhaven op het vangen aan de poten en had enkele vangploegen al boetes gegeven. De minister komt daar dus nu op terug.

Pijnlijk vangen

In de vee-industrie worden kippen voordat ze naar de slachterij gaan op een pijnlijke manier gevangen en in kratten gestopt. Ze worden daarbij ondersteboven aan één poot opgetild en – met drie tot vijf kippen per hand – in kratten geduwd. Minister Schouten erkent dat door de ruwe vangmethode bij gemiddeld 4,5 procent van de kuikens grote bloedingen wordt veroorzaakt en bij 1,5 tot 3,9 procent van de kuikens dislocatie van de vleugels wordt geconstateerd. Bij de vangst van rond de 600 miljoen kippen per jaar betekent dit dus dat 27 miljoen kuikens kneuzingen oplopen en 9 tot 23 miljoen kuikens (open) botbreuken of ontwrichtingen.

Rechtop vangen

De NVWA spreekt in een recente publicatie onder andere over dieren die tegen de containers slaan, bloedingen, gebroken en beknelde vleugels, open breuken en langzaam stikken. Het alternatief is het rechtop vangen waarbij de kippen aan de zijkanten met twee handen worden vastgehouden. Deze manier van vangen wordt door een toenemend aantal diervriendelijkere (o.a. biologische) bedrijven toegepast. Vaak onder begeleiding van de organisatie Eyes on Animals.

Bron: