De omstreden ‘ag-gag law’ in Utah (VS), die het verbiedt om undercover foto- en filmopnamen te maken op het terrein van boerderijen en in slachthuizen, is door een rechter als ongrondwettelijk bestempeld. De wet is volgens hem in strijd met artikel 1 van de Amerikaanse grondwet, dat het recht op vrije meningsuiting beschermd.

Utah
Mishandeling van varkens | Foto: screenshot undercoverbeelden

De wet maakte het mogelijk om een gevangenisstraf en hoge geldboete uit te delen wegens het fotograferen of filmen van dierenleed en -mishandeling op privéterrein. Volgens rechter Robert J. Shelby is dit een schending van het recht dat burgers hebben om informatie te verzamelen die van algemeen belang kan zijn.

Aangevochten
Het Animal Legal Defense Fund (ALDF), PETA en Amy Meyer, directeur van de Utah Animal Rights Coalition (UARC) vochten de ag-gag wet aan. Meyer werd in 2013 gearresteerd toen ze in een slachthuis aan het filmen was hoe werknemers een doodzieke koe met een zware voorlader probeerden te verplaatsen. Meyer:

“Vier jaar geleden filmde ik bij een slachthuis in Draper hoe deze zieke koe werd behandeld als een stuk vuil. Het was schokkend voor mij dat ik vervolgens werd beschuldigd van een misdrijf, in plaats van de dierenmishandelaars. Het zou nooit een misdrijf mogen zijn om het verhaal te vertellen over een dier dat mishandeld wordt en daarna gedood, ook niet als het is voorbestemd om als voedsel te dienen. De uitspraak is een rechtvaardiging voor iedereen die opkomt voor dieren en hierover de waarheid naar buiten brengt.”

Belang niet aangetoond
Rechter Roberts zei tijdens de uitspraak dat de staat Utah niet heeft kunnen aantonen dat de omstreden wet ervoor diende om de veiligheid van boerderij-, slachthuismedewerkers en de dieren te garanderen. Hij erkende dat de landbouw en vee-industrie het recht heeft om zich te beschermen met alle in de wet beschikbare middelen, maar dat de ‘ag-gag law’ daar niet toe behoort.

In maart van dit jaar werd in de staat Arkansas ook een ag-gag wet aangenomen. De afgelopen 20 jaar gebeurde dit in 16 staten, waaronder Kansas, Montana, Noord Dakota, Iowa en Noord Carolina. In Idaho besliste een rechter dat de wet niet door de beugel kon, met daarvoor dezelfde gronden als rechter Roberts in Utah. Maar een hogere rechter stak een stokje voor die uitspraak, waarna de wet in mei van dit jaar werd geherintroduceerd.

Bron: World Animal News ©AnimalsToday.nl Bart van Riel