Afgelopen week heeft de Amerikaanse gouverneur Asa Hutchinson van de staat Arkansas een wet getekend op grond waarvan het verboden is om undercoveropnames te maken van activiteiten in de veeindustrie (zogenaamde “ag-gag law”). De wet is in het bijzonder gericht tegen klokkenluiders en makers van undercoverbeelden die schending van de rechten van dieren aan de kaak willen stellen.

ag-gag law
Amerikaanse Zeearend | Foto: Erwin Vermeulen

De term “ag-gag law” is door Mark Bittman geintroduceerd in een column in de New York Times in april 2011. Sindsdien zijn er in zes Amerikaanse staten “ag-gag laws” aangenomen. Een van die wetten, die van de staat Idaho, is door de rechter ongrondwettig verklaard. Ondanks dat de wetten allemaal in een ander jasje zijn gegoten hebben zij allen hetzelfde doel: het verbieden van het filmen en fotograferen van misstanden in de veeindustrie. Met deze wet in de hand hebben (grote) veebedrijven de mogelijkheid om mensen die undercoverbeelden vastleggen op boerderijen en slachterijen voor de rechter te dagen.

De wet is volgens Mercy For Animals een direct resultaat van de undercoverbeelden die zij recent naar buiten heeft gebracht van misstanden bij leveranciers van Walmart en Tyson Foods. Deze beelden hebben geleid tot de vervolging van medewerkers en eigenaren die de dieren ernstig hebben mishandeld door ze onder andere te schoppen en te slaan. De gemaakte undercoverbeelden hebben er voor gezorgd dat Walmart, Amerika’s grootste distributeur op het gebied van voeding, een ingrijpende verbintenis op het gebied van dierenwelzijn is aangegaan om een einde te maken aan de meeste wrede misstanden in de dierenindustrie.

De in Arkansas aangenomen wet moet een einde maken aan de gruwelijke beelden die door undercover medewerkers van dierenrechtenorganisaties naar buiten worden gebracht. Mocht zo’n wet dichter bij huis ook worden aangenomen, dan zou bijvoorbeeld het maken van de schokkende beelden die door Animals Rights naar buiten zijn gebracht over de misstanden in de varkensslachterij in Tielt verboden zijn. De “ag-gag law” in Arkansas is dusdanig ruim dat zo’n beetje elke maker van undercoverbeelden binnen wat voor bedrijf dan ook kan worden aangeklaagd. Volgens Mercy For Animals is de verregaande wet een teken dat de veeindustrie een heleboel te verbergen heeft.

Op dit moment verkent Mercy For Animals de mogelijkheden om de wet aan te vechten.

Bron: Mercy For Animals ©AnimalsToday Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.