Het oppervlakte zeeijs op de Noordpool heeft voor de derde achtereenvolgende winter een recordminimum bereikt. Dat heeft het National Snow and Ice Data Centre in de Verenigde Staten vandaag bekend gemaakt.

zeeijs
Yves Adams, Vilda natuurfotografen http://www.vildaphoto.net/

Het zeeijs op de Noordpool bereikt aan het begin van de lente de grootste oppervlakte, voordat het weer begint te smelten. Door de snelle opwarming van het gebied neemt die winteromvang echter sterk af. Het jaarlijkse zeeijsmaximum op de Noordpool slinkt met gemiddeld 3 procent per decennium, sinds 38 jaar geleden met satellietmetingen is begonnen. Vorige negatieve ‘lenterecords’ dateren van 2016, 2015, 2011 en 2006.

Triest record
“Dit is opnieuw een triest record op de Noordpool’’, zegt Noordpooldeskundige Gert Polet van het Wereld Natuur Fonds (WNF). WNF heeft als internationale natuurbeschermingsorganisatie projecten in alle Noordpoollanden. ,,Het is zeer zorgelijk dat het zeeijs niet alleen in de zomer, maar ook in de winter sterk verminderd. Afgelopen winter is het een paar keer uitzonderlijk warm geweest op de Noordpool. De aangroei van het ijs is daardoor sterk achtergebleven. We maken ons grote zorgen over de toekomst van unieke Arctische natuur. IJsberen moeten aan het begin van de lente via zeeijs land kunnen bereiken om hun jongen te baren. En ook zeehonden, walrussen en de narwal zijn afhankelijk van zeeijs voor hun voedsel en het grootbrengen van hun jongen.”

Recent onderzoek wijst uit dat de helft tot 70 procent van het zeeijs dat smelt op de Noordpool wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde, en dus door menselijk handelen. Polet: ,,Het verdwijnen van zeeijs heeft niet alleen gevolgen voor de unieke natuur en de lokale bevolking. Door het smelten van poolijs verzwakt ook de air conditioner op aarde. De wereldwijde opwarming dreigt daardoor in een nog hogere versnelling te raken. Klimaatverandering is een feit. We kunnen nog ingrijpen om de schade te beperken. Maar dan moeten de internationale klimaatafspraken versneld en op grotere schaal worden uitgevoerd.”

Persbericht WNF