Idaho heeft de wet die het verboden maakt om undercoveropnames te maken van activiteiten in de vee-industrie (de ‘ag-gag law’) opnieuw aangenomen. Eerder veegde de rechter deze wet van tafel, maar hier stak een hogere rechter een stokje voor. Volgens de hogere rechter bestaat er op grond van de wetgeving geen recht om video en foto-opnamen te maken op privéterreinen.

undercoveropnames
Undercoverfoto mishandeling koe | Foto: Ronen Bar/Wikimedia

De opnieuw aangenomen wet heeft als doel het verbieden van het filmen en fotograferen van misstanden in de vee-industrie. Met deze wet in de hand hebben (grote) veebedrijven de mogelijkheid om mensen die undercoverbeelden vastleggen op boerderijen en slachterijen voor de rechter te dagen.

Noodmaatregel
Enkele jaren geleden werden er door Mercy for Animals verschrikkelijke undercoverbeelden gemaakt op een boerderij in Idaho. Op de beelden is te zien hoe medewerkers koeien slaan en schoppen, springen er medewerkers op koeien en wordt een koe met een ketting om haar nek voortgesleept door een tractor. Om te voorkomen dat zulke beelden in de toekomst nog een keer konden worden gemaakt werd de ag-gag law als noodmaatregel in de staat Idaho aangenomen. Op het overtreden van het filmverbod stond toentertijd een boete van 55.000 dollar en een jaar gevangenisstraf.

Die eerdere wet werd dus van tafel geveegd. De rechters motiveerden het nietig verklaren van de ag-gag law als volgt:

“De ag-gag law beperkt de vrijheid van meningsuiting en schendt de in de grondwet opgenomen clausule met betrekking tot gelijke bescherming.”

De hogere rechter heeft hier een stokje voor gestoken. Het alleen al betreden van een privé terrein is verboden het zou dan ook raar zijn als het maken van undercoveropnamen op zo’n terrein dat niet is, aldus een van de rechters.

Vrijheid pers in gedrang
Volgens Justin Marceau, advocaat voor de Animal Legal Defense Fund welke partij is in de rechtszaak, is het doel van de wet om onderzoek naar misstanden in de vee-industrie tegen te gaan. Dit komt niet alleen de dieren in de vee-industrie niet ten goede, maar ook de vrijheid van pers komt hier mee in het gedrang. Eerdere misstanden in de agrarische industrie hebben juist een positief effect op de voedselindustrie gehad.

Idaho is niet de enige staat in Amerika met een ag-gag law. Ook Utah, Montana, North Carolina, Kansas, Missouri, North Dakota, Iowa en Arkansas hebben vergelijkbare wetgeving aangenomen. Over de ag-gag law die in Arkansas is aangenomen schreven wij al eerder een bericht op Animals Today.

Bron: worldanimalnews ©AnimalsToday Lianne Raat