Eigenaar Esdra B. van dierenspeciaalzaak De Rimboe op de West-Kruiskade in Rotterdam is gisteren door de politierechter veroordeeld tot 120 uur werkstraf, onder andere voor de verwaarlozing van 600 gezelschapsdieren. Daarbij heeft hij de gezondheidsprotocollen niet nageleefd en is De Rimboe nooit aangemeld als inrichting voor dieren. De 31-jarige eigenaar krijgt ook een voorwaardelijke celstraf van een maand, en als hij binnen twee jaar weer in de fout gaat volgt een voorwaardelijke bedrijfssluiting voor een jaar.

werkstraf
Werkstraf voor eigenaar dierenspeciaalzaak De Rimboe | Foto: Pixabay

Controleurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst (LID) troffen bij meerdere inspecties gezelschapsdieren aan die onvoldoende water en voedsel tot hun beschikking hadden. Ook waren de hokken ernstig vervuild.

De dieren werden in te kleine hokken gehouden. Duiven en kippen zaten opgesloten in kratten en zonder stok. Daarbij stonden de kratten op de stoep waardoor de dieren bij passerend publiek of honden in paniek konden raken.

Bij een angorakonijn werd een uitgegroeide nagel aangetroffen waardoor het dier moeilijk liep. Tevens zat ook dit konijn in een veel te laag hok waardoor het dier niet rechtop kon staan.

Te laat
Tijdens een inspectie op 14 februari van dit jaar werden in ieder geval een dwergwoelmuis, een konijn, een zebravink en twee roodrugparkieten aangetroffen die er zo slecht aan toe waren dat zij meteen naar de dierenarts moesten voor medisch onderzoek. Voor zeven andere dieren kwam de hulp helaas te laat. De officier van justitie:

“Konijnen zaten met te veel bij elkaar in transportkratten in het donker, waardoor ze het dag- en nachtritme kwijtwaren.  Het moet nu echt afgelopen zijn. Meneer wil of kan zich niet aan de welzijnswetten voor dieren houden. De winkel lijkt hem boven het hoofd te groeien. Veel dieren verkeren in een slechte toestand, zo hebben ook vier dierenartsen geconstateerd. Bestuursrechtelijk is hem al 30.000 euro aan boetes en dwangsommen opgelegd.”

Schande
Ruud van der Velden, raadslid voor de Partij voor de Dieren, noemde het eerder een schande dat de man maar mag blijven handelen in dieren:

“In zo’n geval moet de vergunning worden afgepakt. Het is een grof schandaal dat deze man überhaupt nog met levende dieren werkt.”

Van der Velden heeft schriftelijke vragen gestel aan wethouder Joost Eerdmans (Dierenwelzijn):

“Deze zaak moet gesloten worden.”

Bronnen: Metronieuws, AD ©AnimalsToday.nl