In de woestijn van Arizona staat een geheimzinnig verlaten gebouw. Tot 2006 was het een opvang voor chimpansees. Recente dronebeelden laten echter zien dat er nog steeds apen in het gebouw aanwezig zijn, en het blijkt dat die gebruikt worden als proefdieren.

proefdieren
Lampongapen ingezet als proefdieren | Foto: Stauss/Wikimedia

Het geheimzinnige complex ligt verscholen achter hekken en borden met ‘geen toegang’ en ‘gevaar’. Over het gebouw gingen al jaren verhalen de ronde. Hoewel het een oude apenopvang was, beweerden sommigen dat de dieren er nog steeds gehouden worden.

Drone
Amerikaan Jesse Sorensan wilden wel eens met eigen ogen zien wat hier precies gaande was en ging op onderzoek uit met zijn drone. En wat hij hier aantrof schrok hij van: de voormalige opvang zit bomvol lampongapen. Verzorgers waren echter nergens te zien. Jesse zegt zelf over de beelden:

“Er is gemeld dat deze faciliteit is gesloten en verlaten, maar zoals op de beelden duidelijk te zien is, is het nog steeds open en wonen er apen op 1 juli 2017. “

Bekijk de beelden hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Medisch onderzoekscentrum
Verschillende media doken op het verhalen en zochten het mysterie tot op de bodem uit. Uiteindelijk ontdekten zij dat het complex nu eigendom is van de Universiteit van Washington. Volgens een woordvoerder van de universiteit, Tina Mankowski, wonen er momenteel 368 lampongapen in het complex. Deze apen worden hier al vier jaar gefokt, om vervolgens te worden ingezet als proefdier voor medisch onderzoek. Mankowski legt uit dat juist dit complex ideaal is om de apen te houden, aangezien er zowel binnen- als buitenhokken zijn en omdat er airconditioning aanwezig is.

Vreemde incidenten
Dierenwelzijnsgroepen maken zich zorgen over het welzijn van de lampongapen in het complex. Micheal Budkie, medeoprichter van dierenwelzijnsorganisatie Stop Animal Exploitation NOW!, ontving eerder interne rapporten van de Universiteit van Washington. Hierin werden verschillende mysterieuze incidenten genoemd van gewonde en overleden apen.

Licentie
Tina Mankowski benadrukt dat de apenfokkerij een licentie heeft van het USDA, het Ministerie van Landbouw in Amerika. Ook het USDA bevestigt dit en stelt dat er met regelmaat inspecties worden uitgevoerd. Zij geven verder aan dat het testen op apen toeneemt in Amerika. Vorig jaar werden er maar liefst 71.188 apen gebruikt in onderzoekscentra.

Bronnen: World Animal News, Metrotime, Atlas Obscura, AZ Central, ABC15 ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen