Twee kerkuilen die een nestkast bewoonden bij een boerderij in het graafschap Yorkshire, Groot-Brittannië, zijn vorige week gestolen. Twee jongen werden door de dieven gedood.

kerkuilen
Kerkuil met prooi in nestkast | Foto: André Eijkenaar/Wikimedia

De nestkast waar de familie kerkuilen in zat, hing aan een eik bij een boerderij in het noorden van Yorkshire. Dieven betraden het veld bij de boerderij en gebruikten ladders om bij de nestkast te komen.

Misdrijf
Volgens een woordvoerder van de politie bestond het uilengezin uit de ouders en hun drie jongen. Twee jongen werden gedood en een volwassen uil en een jong uit de kast geroofd en meegenomen. Dit trieste voorval vond rond vorige week maandag plaats en werd woensdag bij de politie gemeld. De politiewoordvoerder vertelde aan The Press:

“Het uilenpaar bracht al zeven jaar lang succesvol jongen groot op deze plek. Ze werden goed in de gaten gehouden door lokale bewoners en waren druk bezig hun jongen klaar te maken om uit te vliegen.

Het is legaal om met kerkuilen in gevangenschap te fokken, maar het is een misdrijf om vogels uit het wild te roven. Het lijkt erop dat deze vogels op bestelling gestolen zijn. De politie doet een beroep op mensen die informatie hebben met betrekking tot volwassen of jonge kerkuilen:

“Hebben mensen een dier aangeboden gekregen onder verdachte omstandigheden of weten ze van iemand die onlangs een kerkuil gekocht heeft? Alle kerkuilen in gevangenschap zijn voorzien van uitgebreide documenten en hebben een ring om hun poot.”

Geheim
Uilenwerkgroepen in Nederland helpen uilen door stevige nestkasten op te hangen, op geschikte locaties. Veelal maken uilen hier graag gebruik van. De roofvogels worden goed in de gaten gehouden, geregistreerd, gewogen, gemeten en geringd. Waar deze kasten zich bevinden wordt geheim gehouden, om de vogels te beschermen.

Bron: York Press ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde