De politie ziet geen reden tot strafvervolging van de mannen die tijdens hondenshows in Eindhoven en Zutphen het geslachtsorgaan van teefjes masseerden, vermoedelijk om de honden rustig te houden. De hondenvingeraars werden door House of Animals gefilmd en de beelden zijn volstrekt ongepast. Dat onderstreepten tevens de organisatoren van de hondenshows, diverse dierenartsen en politici. Karen Soeters van House of Animals deed aangifte tegen de hondenvingeraars. Zij vindt het een ‘zeer vreemde beslissing’ van de politie.

Ondanks hard bewijs geen vervolging hondenvingeraars
Ondanks harde bewijzen geen vervolging #hondenvingeraars | Foto: House of Animals

De undercoverbeelden uit Eindhoven en later Zutphen leverden erg veel verontwaardiging op en werden opgepikt door reguliere media, zoals RTL Nieuws. Een dierenarts die de beelden zag verklaarde tegenover RTL:

“De hand en de vingers van de eigenaar zijn geplaatst op de plek waar het genitaal apparaat zit van de hond. Het heeft er alle schijn van dat de man zijn vinger in de vulva stopt en heen en weer beweegt/stimuleert. Hoe dan ook lijkt ons dit zeer ongepast in welke situatie dan ook, en is dit niet gebruikelijk om te doen tijdens een hondenshow.”

.

Ontuchtige handelingen met honden tijdens Dogshow Eindhoven

.

Aangifte en Kamervragen

De absurde beelden leidden tot aangifte door hoofdredacteur Karen Soeters van Animals Today en House of Animals, wegens ‘ontuchtige handelingen met honden’. Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren stelde Kamervragen aan minister Carola Schouten:

“Wat ik zag was ziek en verwerpelijk. Dit laat opnieuw zien dat deze shows een ramp voor de hond zijn, vanwege alle stress. Honden zitten vaak lang vast in een kooi, kunnen niet wegvluchten van harde geluiden en drukte. Ze kunnen niet fatsoenlijk uitgelaten worden. Het is bizar dat een baasje denkt deze problemen op te kunnen lossen door de hond te bevredigen.”

Ook PvdA-Kamerlid William Moorlag reageerde geschokt:

“Aanstootgevend en pervers.”

D66 Kamerlid Tjeerd de Groot eiste, net als Frank Wassenberg, actie van minister Schouten:

“Afschuwelijk wat er in Eindhoven is gebeurd, om onpasselijk van te worden”

.

Weer ontuchtige handelingen en gecoupeerde oren bij hondenshow (video)

.

Hondenvingeraars overtreden de wet

Bestialiteit, het verrichten van seksuele handelingen met dieren, is sinds 2010 bij wet verboden in Nederland, dus iedere gedraging op dat vlak gaat over de schreef. In de wet staat onder meer:

“Hij die ontuchtige handelingen pleegt met een dier wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.”

De wet staat de politie dus niet in de weg om de hondenvingeraars aan te houden, die in het aangeleverde (ongecensureerde) bewijsmateriaal herkenbaar op beeld seksuele handelingen verrichten bij de teefjes. Maar toch blijft deze verwerpelijke daad onbestraft, want, zo verklaart een woordvoerder van de politie in Oost-Nederland:

“Op de beelden zijn volgens de deskundigen geen strafbare handelingen te zien en op basis van de beelden kan niet worden vastgesteld dat er sprake is van dierenmishandeling of seksuele handelingen. Er vindt daarom in deze specifieke zaak geen vervolging plaats.”

Bekijk de beelden uit Eindhoven en oordeel zelf. Wij achten deze video niet geschikt voor kinderen:
.

.

Geen precedenten, geen vervolging

De politie heeft naar eigen zeggen ‘de zeer weinige soortgelijke zaken uitvoerig bekeken in het land die mogelijk aanknopingspunten konden geven’. Maar omdat er geen precedenten zijn ‘wordt het onderzoek afgesloten’, aldus een woordvoerder van politieregio Oost-Brabant tegenover RTL. Bij deze redenatie zet Karen Soeters haar vraagtekens:

“Het is zeer vreemd dat niet op grond van geconstateerde overtredingen, maar op grond van het niet kunnen vinden van eerdere aanknopingspunten rond ontuchtige handelingen met dieren door de politie besloten wordt om daarom maar niet te vervolgen. Met andere woorden: als er eerder geen gelijksoortige gevallen zijn geweest, dan wordt er niet vervolgd. Dit betekent dat deze verboden handelingen kunnen voortduren en ontuchtplegers met dieren op dit vlak nooit vervolgd gaan worden. Eerdere zaken blijven namelijk altijd ontbreken als er nooit wordt vervolgd. Dit lijkt me juridisch niet te kloppen.”

Bekijk de beelden uit Zutphen en oordeel zelf:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
.

‘Ongewenst gedrag’

Alle betrokken partijen, inclusief voorzitter Maurice Peperkamp van de hondenshow in Eindhoven, herkennen in de bewijslast verboden handelingen. Peperkamp:

“Wat die meneer doet, kan niet. Het is absoluut ongewenst gedrag. We hebben tijdens zo’n show een hondenwelzijnsteam rondlopen dat alles controleert. Wij hebben dit zelf niet geconstateerd en het is ons daarom niet bekend wie deze man is. Dit soort incidenten kunnen gebeuren, maar dit keuren wij niet goed. Als we dit hadden gezien, dan was die meneer weggestuurd.”

Peperkamp zegde tevens alle medewerking toe mocht de politie tot onderzoek overgaan. En ook het bestuur van de Engelse Bulldog Club Nederland keurde de handelingen van de hondenvingeraars af:

“Het bestuur distantieert zich van deze praktijken. Na onderzoek door de EBCN is gebleken dat dit een niet lid betreft. Tevens zal de EBCN vanaf heden en tijdens haar evenementen hier zeer streng op toezien en bij ongepaste handelingen onze deelnemers hierop aanspreken en actie ondernemen.”

Bekijk de beelden en oordeel zelf | Foto: House of Animals

Incompetentie

Iedereen – van onder tot boven, van links naar rechts – ziet op de beelden verboden seksuele handelingen met honden. Bestialiteit kan in Nederland bestraft worden met anderhalf jaar cel en een geldboete. De politie mist echter aanknopingspunten hoe om te gaan met bestialiteit en laat de kwestie op zijn beloop. Met een stel viezeriken die in hun handen wrijven bij zoveel incompetentie.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl