Na de spectaculaire bevrijding van olifant Kaavan, ‘de eenzaamste olifant ter wereld´, richt zangeres en actrice Cher zich nu met haar stichting Free the Wild op de Thaise gorilla Bua Noi. Zij verblijft al dertig jaar in een ‘dierentuin’ op de zevende verdieping van een warenhuis in Bangkok, en sinds het overlijden van haar partner in 2012 slijt ze haar dagen ook nog in eenzaamheid. Ze is echter niet het enige dier op deze bizarre plek, ze zit tussen pinguïns, flamingo’s, bonobo’s, gibbons, pythons, schildpadden en zelfs een pony. Wie verzint zoiets, een dierentuin met wel vijftig diersoorten bovenop een warenhuis?

Zangeres Cher
Zangeres Cher wil gorilla uit Thaise Roof-Top Zoo bevrijden | Foto: B20180 via Wikimedia Commons

De vreselijke omstandigheden in Pata Zoo

De eigenaar van Pata Zoo ziet het probleem niet, en volgens de Thaise wetgeving doet hij niets wat niet mag. De dieren zijn legaal verkregen en alle vergunningen zijn in orde. Locale dierenactivisten vinden echter dat dit niet kan, en luidden al tien jaar geleden de noodklok over de bizarre omstandigheden waarin de dieren verkeren.

Edwin Wiek, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Wildlife Friends Foundation, pleitte toen al voor sluiting van de ‘roof-top zoo’:

“Het gaat hier om een dierengevangenis op een winkelcentrum. Het is er veel te klein, de dieren kunnen nauwelijks bewegen, er is nauwelijks daglicht, het is vies, het stinkt, en de hele dag komen er mensen langslopen, die van te kleine afstand naar de dieren staren. De dieren ervaren enorm veel stress. Het is een ware dierenhel.”

Opvang gevonden in de Republiek Congo

Met de steun van Free the Wild en zangeres Cher gloort er hoop voor Bua Noi. Een reservaat in de Republiek Congo is bereid gevonden haar op te nemen en Cher staat met haar stichting garant voor de kosten van de verhuizing. Cher in een brief aan de Thaise minister voor Milieuzaken:

 “In Congo kan zij haar dagen rustig, waardig en samen met soortgenoten in een voor haar natuurlijke omgeving doorbrengen.”

Het wachten is nu op officiële toestemming en de nodige vergunningen. Cher schreef de Thaise Minister voor Milieuzaken een brief, waarin ze haar diepe zorgen uit over de omstandigheden waarin Bua Noi verkeert. Op Twitter roept ze ‘de goede mensen van Thailand’ op om haar te steunen in de strijd tegen ‘het martelen van onschuldige dieren’. De eigenaar van de dieren, Kanit Sermsirimongkol, heeft niet gereageerd, maar hij heeft al eerder laten weten dat hij iedere aantijging dat hij de dieren niet goed zou behandelen afwijst.

Ook voor de overige dieren wordt een veilig heenkomen gezocht, zodat voor eens en voor altijd een einde komt aan Pata Zoo.

Free the Wild

Free the Wild zet zich in voor het verbeteren van omstandigheden van wilde dieren in gevangenschap. Daarnaast wordt samen met andere organisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds, Four Paws en Stop Ivory, gestreden tegen illegale handel in wilde dieren. De stichting is mede opgericht door zangeres en actrice Cher, die met publiciteit en middelen de projecten persoonlijk steunt. Zo was ze aanwezig bij de bevrijding van Kaavan, de aan de muur geketende en slecht gevoede olifant in de dierentuin van Islamabad. Een rechter had zijn vrijlating al gevorderd, maar Cher maakte zijn vertrek mogelijk. Ze heeft hem inmiddels ook al bezocht in zijn nieuwe omgeving: een olifantenreservaat in Cambodja. Daar leeft Kaavan nu vrij tussen 600 soortgenoten.

#GNvdD: Pakistans eenzaamste olifant Kaavan eindelijk bevrijd

De stichting redde eerder Vishwa, een mishandelde olifant in Sri Lanka. Er staan nog enkele olifanten op de wachtlijst, in de Verenigde Staten, Canada en Puerto Rico. Bua Noi is tot nu toe de enige gorilla waar de stichting zich voor inzet.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée