West- en Centraal-Afrika vormen nog altijd een enorm centrum van illegale handel in dierproducten. Het gaat hierbij vooral om de export van grote hoeveelheden ivoor en schubben van schubdieren (pangolins) naar Azië. Door vergaande corruptie, een gebrek aan wetshandhaving en gewapende conflicten hebben transnationale criminele organisaties vrij spel in deze regio.

illegale handel in dierproducten
De illegale handel in dierproducten als ivoor is alleen maar toegenomen | Foto: publiek domein

Regelmatig schrijven wij over de onderschepping van illegale ladingen ivoor en schubben bestemd voor de Aziatische markt. Helaas lijkt die situatie niet te verbeteren. In een recent verslag van de Environmental Investigation Agency (EIA) komt naar voren dat deze handel nog altijd booming is. Over de afgelopen vijf jaar zijn hiervoor ten minste 4.400 olifanten en honderdduizenden schubdieren gesneuveld. Uit eerder onderzoek van de Wildlife Justice Commission bleek dat er 27 landen actief betrokken zijn bij deze handel, met als voornaamste daders China, Hongkong, Vietnam, Singapore, Nigeria en Congo.
.

Ivoor van 300 olifanten en schubben van 2.000 pangolins onderschept in Singapore

.
Volgens Shruti Suresh, Senior Wildlife Campaigner bij de EIA, is het tijd dat dit probleem serieus wordt aangepakt:

“Gezien de uitdagingen die de misdaad en corruptie in verschillende delen van West- en Centraal-Afrika met zich meebrengen moeten we nu in actie komen voordat olifanten, schubdieren en andere wilde dieren voorgoed verdwijnen in dit werelddeel.”

Uit onderzoek blijkt dat grote internationale bedrijven betrokken zijn bij de illegale transport van ivoor en pangolinschubben. Zij verstoppen de lading tussen andere goederen en doen vaak aan omkoping om deze alsnog door de controles te krijgen.

Harde aanpak illegale handel in dierproducten

Volgens het verslag van de EIA kan dit het best bestreden worden door strikter toezicht op de grenzen en de medewerkers die deze handel faciliteren. Boetes moeten opgelegd worden aan figuren die hun politieke positie misbruiken. Ook moet de dialoog geopend worden met de leiders van de in overtreding zijnde landen om de eigen en internationale wetgeving te versterken. Tot slot moet er een beroep gedaan worden op lokale bewoners om toezicht te houden en misdrijven te rapporteren. Het is van belang dat de media dit actief blijven rapporteren.
.

Illegale handel in wilde dieren bedreigt ook de mens

.
De illegale handel in dieren en dierproducten vormt een enorme bedreiging voor allerhande iconische diersoorten, waaronder ook grote katachtigen, neushoorns en in toenemende mate giraffen. Het gerucht dat schubdieren corona zouden verspreiden heeft helaas geen rem gezet op vraag naar hun schubben, waaraan ten onrechte een geneeskrachtige werking wordt toegekend. Ook lijkt de handel in ivoor enkel te zijn toegenomen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap