Driehonderd olifanten lieten het leven en tweeduizend schubdieren werden door stropers gedood. Dat leverde 8.800 kilo ivoor op en 11.900 kilo schubben, bestemd voor de Aziatische markt. Deze partij illegale dierproducten is zondag na een tip in Singapore onderschept. De geschatte straatwaarde ligt op 43,6 miljoen euro aan bloedgeld.

Ivoor van 300 olifanten en schubben van 2000 pangolins, of schubdieren | Foto: screenshot video CNA/YouTube

De lading dierproducten werd zondag gevonden op een vrachtschip dat onderweg was van Congo naar Vietnam. Het schip werd gecontroleerd, nadat er een tip over de illegale lading van de Chinese douane was binnengekomen. Het ivoor en de schubben werden gevonden in een container, die volgens de administratie hout voor de bouw moest bevatten. De 8,8 ton ivoor is de grootste vangst in één keer ooit van de douane in Singapore. De enorme hoeveelheid schubben was geen (triest) record, want eerder dit jaar werden al 35.700 kilo aan schubben in beslag genomen.

Singapore centrum ivoorhandel

Onderstaande reportage van CNA uit Singapore geeft een indruk van de omvang van de partij die zondag werd onderschept:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Singapore is altijd een centrum van ivoorhandel geweest, vanwege de wereldwijde bereikbaarheid en omdat er een lokale markt is waar ivoor van voor 1990 nog verkocht mag worden. Elders is dit 1948, of er geldt een totaalverbod op de handel in ivoor.

ivoorverbranding
Symbolische verbranding van in beslag genomen ivoor in Congo (2015) | Foto: IFAW/Wikipedia

Bijgeloof

De traditionele Aziatische geneeskunst gelooft nog altijd ten onrechte dat de schubben van pangolins een geneeskrachtige werking hebben, net als de hoorn van neushoorns. Schubdieren en olifanten komen voor in Afrika en Azië, al zijn het niet dezelfde soorten. Het ivoor wordt vooral verwerkt in ornamenten en snuisterijen, die een statussymbool zijn. Schubdieren zijn de meest illegaal verhandelde zoogdieren ter wereld – zowel dood als levend.

Interview: Verdwaalde schubdieren in de stedelijke jungle van Singapore

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel