Een grijze zeehond is ernstig gewond en verzwakt gevonden op het strand bij Somerton, in het Engelse graafschap Norfolk. Ze heeft een ernstige nekwond opgelopen doordat een nylon net strak om haar nek was gedraaid. Gelukkig is ze net op tijd gevangen en kon het spooknet verwijderd worden, zodat ze kan herstellen bij een opvang voor wilde dieren.

spooknet
Grijze zeehond | Foto (illustratief): publiek domein

Helaas zijn veel dieren de dupe van het afval in de natuur. Ze kunnen ernstige verwondingen oplopen en sterven, doordat ze in afval verstrikt raken of het opeten. Grijze zeehond Gypsy werd eind vorige week op het strand gevonden door dierenhulporganisatie Friends of Horsey Seals. Ze had een in elkaar gedraaid net om haar nek, waardoor een wond van 2,5 centimeter diep was ontstaan. Het nylon draad, door mensen weggegooid plastic afval, is door een dierenarts verwijderd.

Spooknet werd wurgtouw

Gypsy wordt voorlopig verzorgd in het East Winch Wildlife Centre van de Britse dierenbescherming RSPCA. Een van de zeehondenredders van Friends of Horsey Seals geeft aan:

“We kregen een melding binnen over een zeehond met een ‘halsband’ op het strand van Somerton, in de buurt van Winterton. De zeehond was alleen en lag vlak bij de waterlijn, maar het lukte ons haar te vangen met een van onze speciale zeehondenvangnetten. De wond was afschuwelijk, met een diepe snee rondom haar gehele nek, en de nylon draden zaten er nog steeds in vast.”

Visnetten, achtergelaten of verloren door vissersboten, maken ronddrijvend in zee jaarlijks tienduizenden slachtoffers. Zeedieren die in deze zogenaamde ‘spooknetten’ verstrikt raken, vinden een gruwelijke dood.

Bekneld

Regelmatig worden onfortuinlijke dieren aangetroffen die gewond zijn, of bekneld. Vooral plastic frisbees met een gat in het midden blijken problemen te veroorzaken. De nieuwsgierige zeehonden gaan er met hun kop doorheen, waarna de ring klem komt te zitten om de nek. Zonder hulp overleven deze dieren het niet.

#GNvdD: Zeehond van ernstige verwonding hersteld en vrijgelaten

Dieren steeds weer de dupe

Uit data van de RSPCA blijkt dat het aantal dieren dat in Engeland en Wales door plastic afval verwond raakt, nog nooit zo hoog is geweest. Sue Levings, van het opvangcentrum voor wilde dieren, is bedroefd dat dieren steeds weer de dupe worden van ons afval in zee:

“Het is ontmoedigend dat, slechts een paar weken na de vrijlating van Sir David, een zeehond met een soortgelijke verwonding, veroorzaakt door een frisbee, we nu weer een gewonde zeehond hebben. De verwonding is veroorzaakt door een soort net gemaakt van touw dat aan het vergaan was, maar sommige vezels zaten nog vast in haar arme nek.”

Ondanks haar akelige verwonding ziet het er nu weer beter uit voor Gypsy. Ze heeft nog een lange weg te gaan voor ze hersteld zal zijn, maar ze reageert goed op de behandeling en ze eet weer zelf. Net als alle plastic afval is een spooknet en ander vistuig levensgevaarlijk voor zeedieren, die erin verstrikt raken en verdrinken.

Bron:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde