Een Oekraïense leeuwin en haar drie welpen uit het oorlogsgebied in Oekraïne zijn aangekomen in het Verenigd Koninkrijk. Na een tijdelijke plaatsing in Polen hebben de vier oorlogsdieren nu hun forever home gevonden in het Yorkshire Wildlife Park.

Oekraïense leeuwin
Oekraïense leeuwin en welpen aangekomen in VK | Picture: © Poznań Zoo

De driejarige moederleeuw Aysa was hoogzwanger op het moment van haar reddingsactie door een particuliere fokker aan het oostfront van Oekraïne. Aysa werd overgedragen aan dierenwelzijnsorganisatie Wild Animal Rescue in Kiev, waar zij in oktober 2022 het leven gaf aan haar drie welpen, Teddy, Emi en Santa.  Dierenwelzijnsorganisatie IFAW is betrokken geweest bij de uiteindelijke evacuatie van de leeuwenfamilie uit de hartverscheurende oorlogssituatie in Oekraïne. Het viertal is destijds ondergebracht in de dierentuin van Poznán in buurland Polen. Daar zaten zij in verwachting van een definitieve opvangplaats, want in gevangenschap gefokte leeuwen kunnen niet in het wild worden uitgezet. Natalia Gozak van IFAW:

“Wilde dieren die in gevangenschap zijn geboren en uit deze situaties zijn gered, kunnen niet terugkeren naar het wild, dus het bieden van levenslange zorg van hoge kwaliteit is de prioriteit. Huisvestingsmogelijkheden kunnen schaars zijn, en de aanhoudende oorlog heeft geleid tot een duidelijke toestroom van dieren die een huis nodig hebben, waardoor het toch al beperkte aantal geschikte locaties met capaciteit onder druk komt te staan. Leeuwen zijn geen geschikte huisdieren – het zijn wilde dieren die specialistische zorg nodig hebben om zo goed mogelijk aan hun fysieke en psychologische behoeften te voldoen.”

Oekraïense leeuwin gered

Het moment waarop de zeer getraumatiseerde grote katten zo lang hebben moeten wachten, is eindelijk aangebroken. Ze zijn opgevangen in Yorkshire Wildlife Park in het Verenigd Koninkrijk waar ze van de traumatische ervaringen met gepaste veterinaire zorg kunnen herstellen en van een vaste thuisplaats zullen genieten. Gozak:

Eindelijk is deze leeuwenfamilie, die onverwachte slachtoffers van deze invasie zijn geweest, veilig en wel. Het Yorkshire Wildlife Park bevindt zich in een goede positie om deze grote katachtigen een goed leven te bieden in het Lion Country-gebied van het park, waar ze talloze leeuwen hebben gehuisvest, vaak gered uit traumatische situaties. Ze zullen veilig zijn, en vooral – weg uit het oorlogsgebied.”

Bericht op X over de geredde leeuwen | Bron: Yorkshire Wildlife Park

Natalia Popova van Wild Animal Rescue:

“Het is een enge tijd voor iedereen hier in Oekraïne. Maar deze grote katten die zich in het conflictgebied bevonden, moeten zo bang en verward zijn geweest. Hoewel er nog veel meer dieren zijn die gered moeten worden, ben ik opgelucht dat deze leeuwen nu een beter leven voor de boeg hebben.”

De Oekraïense leeuwin was afkomstig uit een privé-dierentuin in Oekraïne. De eigenaren van de dieren zijn na het uitbreken van de oorlog uit Oekraïne gevlucht.

Bron:

Drie leeuwen uit Oekraïne overgebracht naar Frans dierenpark

Zes leeuwen en zes tijgers geëvacueerd vanuit Oekraïne naar Polen

©AnimalsToday.nl. Jennie Cools