Na een levensgevaarlijke reddingsmissie zijn zes leeuwen, zes tijgers, twee caracals (woestijnlynxen) en een Afrikaanse wilde hond donderdag aangekomen in de dierentuin van Poznan in Polen. Ze zijn geëvacueerd uit het opvangcentrum Wild Animal Rescue nabij Kiev. De dieren waren door de lange reis uitgeput en hongerig bij aankomst in Polen. Vier van de leeuwen én de Afrikaanse wilde hond zullen worden opgevangen door Stichting AAP

leeuwen
Zes leeuwen en zes tijgers geëvacueerd vanuit Oekraïne naar Polen | Foto: Facebookpagina Stichting Aap

De dieren zijn afkomstig uit een opvangcentrum nabij het vliegveld van Kiev, waar hevig werd gevochten. Natalia Popova, die de wildlife-opvang runt, was gedwongen de dieren te selecteren die de beste kans hadden de reis naar Poznan Zoo in Polen te overleven. Door de verwoesting en bombardementen moest de vrachtwagen met de dieren aan boord een lange omweg maken, zo meldt de woordvoerder van de Poolse dierentuin, Malgorzata Chodyla.

“Ze moesten vaak omkeren, omdat alle wegen opgeblazen waren, vol gaten zaten en onmogelijk begaanbaar waren met zo’n lading. Daarom duurde het zo lang.”

Uitputtende reis

Na 1.000 kilometer te hebben afgelegd onder vreselijke omstandigheden komt de Oekraïense vrachtwagen met de wilde dieren aan bij de Poolse grens. Daar zijn de dieren overgeladen op een Poolse vrachtwagen en naar de dierentuin in Poznan gereden. Volgens de woordvoerder waren de dieren uitgeput, maar alle dieren, ook de jonge dieren, hebben de lange reis overleefd. Wel maakte de dierentuin zich zorgen over een 17-jarige vrouwtjestijger, die er erg moe uitzag. 

“De dieren waren uitgeput, hongerig en erg dorstig. We zijn de Oekraïense helden die deze dieren bij ons hebben gebracht zeer dankbaar.”

Stichting AAP

Dierentuin directeur Ewa Zgrabczynska zegt al in contact te zijn met meerdere westerse organisaties die de dieren willen opvangen. Vier van de jonge leeuwen én de Afrikaanse wilde hond zullen komende week naar het opvangcentrum van Stichting AAP in Spanje worden gebracht.

Stichting AAP was al bezig met de herplaatsing van deze vier leeuwen én de Afrikaanse wilde hond; het oorlogsgeweld heeft deze operatie nu versneld, zo meldt de stichting op haar site. De twee andere leeuwen worden door een Belgische partner van AAP opgevangen. De leeuwen zijn al eerder gered uit afschuwelijke omstandigheden. Eentje werd uit een dierenpark gered, waar met welpjes geknuffeld kon worden. En een van de jonge dieren zat in een kooitje in een winkelcentrum. Genoeg trauma voor een leven voor deze jonge dieren, die nu eindelijk in veiligheid zijn gebracht. 

Achtergebleven dieren

Maar in Kiev Zoo blijven vierduizend dieren achter. Er wordt gevreesd voor de levens van olifanten, kamelen en de enige gorilla van Oekraïne. Olifanten en sommige andere dieren krijgen kalmeringsmiddelen voor tijdens de explosies en ander oorlogsgeweld. Andere dieren zijn verplaatst naar binnen- of ondergrondse verblijven. Op Facebook schreef een van de medewerkers van de dierentuin:

“De dieren zijn doodsbang voor de harde geluiden van explosies, maar onze dierenartsen houden hun toestand voortdurend in de gaten.”

50 verzorgers verblijven dag en nacht bij dieren in Kiev Zoo

Noodactie House of Animals

House of Animals startte vorige week een hulpactie voor de dierenasiel Sirius in Kiev. Sirius is de grootste opvang van honden en katten in Oekraïne. Oprichter Alexandra Mezinova helpt ruim 3100 honden en 218 katten in barre omstandigheden. Ze heeft geen elektriciteit, drinkwater en amper te eten. Het is momenteel niet mogelijk om voer naar de opvang in Kiev te sturen omdat alle mogelijke routes naar Sirius onder controle staan van Russische troepen. De russen schieten op iedereen die in de buurt komt.

Inmiddels is er meer dan 230.000 euro gedoneerd voor de honden en katten in Sirius. Met dit bedrag zal House of Animals ook andere shelters in Oekraïne helpen.

Steun onze noodactie voor de asieldieren in Oekraïne door een donatie te doen!

Bronnen: 

©AnimalsToday.nl