De oorlog in Oekraïne raakt niet alleen de bevolking, ook de paarden verkeren in groot gevaar. Met man en macht wordt er geprobeerd om de Oekraïense paarden te evacueren. Voor veel dieren is het te laat. Veel paarden leven momenteel in angst en hebben dringend hulp nodig. 

Oekraïense paarden
Oekraïense paarden hebben dringend hulp nodig | Foto: publiek domein

Er zijn meer dan 100.000 paarden in Oekraïne. Dieren die ongewild verstrikt zijn geraakt in een oorlog, en opgesloten zitten in een onveilige situatie. Dit druist volledig tegen het natuurlijke gedrag van paarden in. Het zijn vluchtdieren die ageren op hun instinct en bij gevaar op de loop slaan. Echter is het voor de dieren niet mogelijk om te vluchten voor veiligheid. Deze paarden staan letterlijke doodsangsten uit. Paardeneigenaren, maneges, fokkers en professionals bevinden zich in wanhopige omstandigheden en hebben geen middelen om hun paarden te redden. Ze hebben dringend hulp nodig om de vreselijke zinloze oorlog te overleven.

Ondersteuning Oekraïense paard

De Oekraïense Equestrian Federation Charity Foundation heeft met de hulp van de International Equestrian Federation (FEI) een website gelanceerd voor ondersteuning voor de Oekraïense paardeneigenaren, maneges, ruiterclubs, stallen en professionals. Op de site wordt hulp aangeboden door het geven van counselingondersteuning, het in kaart brengen van onderdakopties, het helpen bij het verplaatsen van paarden, het verzamelen of aanbieden van goederen, zowel in Oekraïne als op de tijdelijke locaties in Europa. Helaas komt de hulp voor aantal paarden te laat.

Paard in oorlog

Op social media wordt melding gedaan dat rondom de hoofdstad Kiev al een aantal stallen kapot zijn geschoten. De kans is erg groot dat een paard dit niet overleeft. Veel dieren worden in paniek achtergelaten omdat de eigenaren op de vlucht zijn geslagen. Of worden de paarden losgelaten in de natuur. Omdat de eigenaren geen enkele andere uitweg zien en dit als enige kans wordt beschouwd dat het paard de oorlog overleeft, in plaats van de afgesloten ruimte waarin het paard staat te wachten op een allesvernietigende bom. Het is onbekend hoeveel paarden aan hun lot zijn overgelaten.

Veel hulp aangeboden

Vele acties voor het inzamelen van geld en goederen worden geïnitieerd door zowel particulieren als bedrijven. De facebookgroepen voor het anbieden van hulp groeien als paddenstoelen uit de grond. Een speciale facebookgroep Help Ukrainian Horses is opgericht en vele andere groeperingen verbroederen zich in deze groep om zoveel mogelijk paarden te kunnen helpen. In berichtgeving zijn de noodkreten van de hulpbehoevende hartverscheurend. Vooral voer, hooi en medische hulpmiddelen zijn dringend nodig. Daarentegen is het hartverwarmend hoeveel hulp wordt aangeboden vanuit heel Europa en ver daarbuiten. Vele particulieren bieden stalling, voer, hooi en andere opties aan.

Dierenorganisaties slaan de handen ineen om de paarden op te vangen zodra ze de grens van Oekraïne hebben bereikt. Echter door de huidige regelgeving in angst voor ziektes kan het lastig zijn om paarden in andere landen op te vangen vanwege de quarantaineplicht of de benodigde vaccinaties.

Paard in Nood Spanje

Dierenhulporganisaties die actief zijn in Oekraïne geven aan dat er op dit moment vooral behoefte is aan geld voor onder meer de opvangcentra en het redden van dieren. Paard in Nood Spanje houdt de situatie nauwlettend in de gaten en doet wat ze kan voor de paarden. Zo meldt de stichting op facebook dat er al meer dan 2850 euro is gedoneerd voor de paarden in Oekraïne. Deze opbrengst gaat naar diverse hulpgroepen. Paard in Nood Spanje is al een paar dagen bezig met het uitzoeken hoe het met de paarden, ezels en families in Oekraïne gaat.

“We behoeven jullie niet te vertellen dat het daar een hel is. We hebben nu verschillende contacten opgebouwd. Vreselijk, mensen die met de paarden vluchten naar Polen en Roemenië. Hulp en smeekbedes.”

De stichting meldt verder dat er in Siret aan de Roemeense grens een paardenopvang gerealiseerd is waar dierenartsen en vrijwilligers keihard werken om de gevluchte families met paarden op te vangen. Er is ondertussen ook een organisatie opgezet om alle hulpvragen in de kaart te brengen. Hier kunnen bedrijven en particulieren hun hulp aanbieden aan de Oekraïniers en hun paarden.

Wilt u de paarden in Oekraïne helpen? Doneer bij Paard in Nood Spanje:

Ovv paarden in Oekraïnie
Rekeningnummer Nederland
IBAN: NL12 INGB 0007 1500 62
BIC: INGBNL2A

De expertise van de stichting in getraumatiseerde paarden zal zeer goed van pas komen in de toekomst. Want je kunt het dier misschien wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit het dier?

Noodactie House of Animals

House of Animals startte vorige week een hulpactie voor de dierenasiel Sirius in Kiev. Sirius is de grootste opvang van honden en katten in Oekraïne. Oprichter Alexandra Mezinova helpt ruim 3100 honden en 218 katten in barre omstandigheden. Ze heeft geen elektriciteit, drinkwater en amper te eten. Het is momenteel niet mogelijk om voer naar de opvang in Kiev te sturen omdat alle mogelijke routes naar Sirius onder controle staan van Russische troepen. De russen schieten op iedereen die in de buurt komt.

Inmiddels is er meer dan 230.000 euro gedoneerd voor de honden en katten in Sirius. Met dit bedrag zal House of Animals ook andere shelters in Oekraïne helpen.

Steun onze noodactie voor de asieldieren in Oekraïne door een donatie te doen!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman