Zo’n vijftig verzorgers verblijven dag en nacht bij de dieren in Kiev Zoo. De dierentuin is door de oorlog sinds 24 februari gesloten voor publiek, maar de dieren worden door de medewerkers rond de klok verzorgd, gekalmeerd en bewaakt. Van veel medewerkers is ook de familie meegekomen om te helpen. Momenteel zijn alle dieren in Kiev Zoo gezond en is er voldoende voedsel voor vier weken. 

Kiev Zoo
50 verzorgers verblijven dag en nacht bij dieren in Kiev Zoo | Foto: Evgen Bryl’ via Unsplash

Al anderhalve week bivakkeren de meer dan vijftig medewerkers en dertig familieleden dag en nacht in Kiev Zoo. Tijdens de Russische invallen rondom de dierentuin hebben de dieren het erg zwaar. Niet alleen is Kiev Zoo afgesloten van financiële middelen en voedsel, maar de dieren raken ook erg gestrest van de luchtaanvallen en bombardementen. 

Kyrylo Trantin (49), een van de verzorgers van Kiev Zoo:

“Ja, de oorlog is erg slecht voor de dieren. Ze hebben geen idee waar de herrie vandaan komt. En omdat ze in een dierentuin zijn, kunnen ze zich niet verstoppen of vluchten, zoals ze dat bijvoorbeeld in een jungle kunnen. En een dier dat ontsnapt, overleeft het buiten sowieso niet. Als ze eenmaal de dierentuin uit zijn, hebben ze minder opties dan een mens. Dan wordt het de straat met tanks.”

Dieren veilig, maar getrest

De verzorgers en dierenartsen van Kiev Zoo geven de dieren 24 uur per dag aandacht en geneeskundige zorg. Er zijn momenteel tweehonderd diersoorten en vierduizend dieren in Kiev Zoo. Waar mogelijk zijn de dieren verhuisd naar binnenverblijven. Tot nu toe zijn alle dieren veilig en gezond, inclusief Tony (47), de enige gorilla in Oekraïne

Maar de dieren vertonen wel steeds meer tekenen van stress. Ze zijn de hele tijd op hun hoede en deinzen terug voor de sirenes en de knallen die dag en nacht door te horen zijn. Trantin:

“Wij, de ervaren verzorgers, kennen onze dieren heel erg goed en begrijpen hun gedrag. Horace, onze olifant bijvoorbeeld, houdt helemaal niet van harde geluiden, dus hij krijgt kalmeringsmiddelen.”

Met zijn enorme oren en gevoelige karakter is Horace bijzonder kwetsbaar voor harde geluiden, aldus Trantin. Daarom blijft een medewerker elke nacht bij de 17 jaar oude olifant in het verblijf en slaapt naast hem om hem te troosten tegen harde knallen. Als het dier wakker schrikt, geven ze hem appels te eten en kletsen met hem tot hij weer ontspannen is.

https://twitter.com/InstituteKosha/status/1500210631680667651

Ook de andere dieren hebben veel last van de oorlogsgeluiden. De zebra’s zijn naar binnen verhuisd nadat ze in paniek bij het geluid van een beschieting tegen een hek op renden. En Maya de maki is zo overweldigd dat ze een van haar pasgeboren baby’s in de steek liet, waardoor hij bijna stierf.

Bayraktar, de babymaki

Hoewel ze de oorlog als verklaring zien van het feit dat zijn moeder hem in de steek heeft gelaten, was de geboorte van de babymaki een bron van vreugde voor de dierentuinmedewerkers. Ze noemden hem Bayraktar – naar een in Turkije gemaakte vliegtuig dat door het Oekraïense leger wordt gebruikt.

In tegenstelling tot zijn broertje en zusje die op dezelfde dag waren geboren, slaagde hij er na zijn geboorte niet in zich snel aan zijn moeder vast te klampen om te eten. Dus liet ze hem abrupt in de steek, volgens de verzorgers hoogst ongebruikelijk en waarschijnlijk het gevolg van stress. Om hem te redden, namen de ze rol van moeder over. Ze wikkelden hem in warm dons en voeren hem op gezette tijden babyvoeding met een spuitje.

De naam, grapten de medewerkers, laat zien dat – net als de drones die tegen de Russen vechten – de komst van deze babymaki te midden van zoveel verwoesting “een positieve zaak is”.

https://twitter.com/IndiaToday/status/1500103296048111617

Geen schuilmogelijkheden

Het beschermen van mensen en dieren heeft vanzelfsprekend de hoogste prioriteit in de dierentuin. De locatie van de dierentuin is ongunstig: ze liggen in de buurt van een belangrijke militaire installatie en mogelijk op de route van de Russische opmars naar de hoofdstad. Het risico van een aanval is 24/7 aanwezig.

De zoo heeft een vogelruimte en een onvoltooid aquarium waar medewerkers tijdens de sirenes kunnen schuilen. Dieren die naar binnen konden, zijn verhuisd naar binnenverblijven. Maar er is geen mogelijkheid om de grote of wilde dieren die buiten blijven te beschermen. Dat was ook te zien aan Feldman Ecopark Zoo, een particulier dierenpark in Kharkov, waar tientallen dieren sneuvelden door kogels, bomfragmenten. Een deel van de dieren ontsnapte en overleefde het niet.

https://twitter.com/GeoffTalbot/status/1500577931105832963

Voorraden

Dit is de nachtmerrie die de dierentuin van Kyiv hoopt te voorkomen. Ze hebben evacuatie van dieren overwogen. Zoals een opvangcentrum voor wilde dieren buiten Kiev, dat enkele dieren waaronder leeuwen en tijgers naar Polen heeft overgebracht. Maar dat proces is volgens Trantin al heel moeilijk voor zijn grote dieren in vredestijd, laat staan in oorlogstijd.

Trantin heeft daarom raad gevraagd bij een collega van de Haifa Zoo in Israel, die ten tijde van de oorlog alles deed om de dieren daar te beschermen. Hij zei dat het voornaamste was, om heel veel voeding in te slaan en zoveel mogelijk reparatie- en bouwmaterialen te verzamelen voor als er iets kapot gaat.  Hierop heeft de dierentuin een voedselvoorraad voor vier weken aangelegd en materiaal verzameld om de verblijven te herbouwen in geval van een aanval. 

Maar de bevolking van de stad bereidt zich al voor op de mogelijkheid dat belangrijke aanvoerroutes afgesneden kunnen worden als de stad omsingeld is. Voor de dierentuin is de grootste zorg nu het gebrek aan beschikbare groene sla. Daarom hebben de medewerkers hun eigen tuin aangelegd om de dieren zo verse sla te kunnen voeren.

Kiev Zoo
Foto: Facebookpagina Kiev Zoo

Sommige personeelsleden die aan de andere kant van de rivier wonen, hebben zich al niet op het werk kunnen melden door de wegafsluitingen. Anderen hebben zich aangemeld om mee te vechten. Zo komen er elke dag weer nieuwe uitdagingen bij voor de medewerkers en de dieren.

De Kiev Zoo post regelmatig updates op hun Facebookpagina.  

Noodactie House of Animals

House of Animals startte vorige week een hulpactie voor de dierenasiel Sirius in Kiev. Sirius is de grootste opvang van honden en katten in Oekraïne. Oprichter Alexandra Mezinova helpt ruim 3100 honden en 218 katten in barre omstandigheden. Ze heeft geen elektriciteit, drinkwater en amper te eten. Het is momenteel niet mogelijk om voer naar de opvang in Kiev te sturen omdat alle mogelijke routes naar Sirius onder controle staan van Russische troepen. De russen schieten op iedereen die in de buurt komt.

Inmiddels is er meer dan 230.000 euro gedoneerd voor de honden en katten in Sirius. Met dit bedrag zal House of Animals ook andere shelters in Oekraïne helpen.

Steun onze noodactie voor de asieldieren in Oekraïne door een donatie te doen!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel