Dierenhulporganisaties gaan samenwerken om in Nederland hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. Vanaf vandaag zijn telefoonnummer 088 811 33 33 en mailadres: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl opengesteld voor gevluchte Oekraïners die hulp voor hun dieren nodig hebben. 

Meldpunt

Meldpunt voor hulp aan Oekraïense dieren in Nederland | Foto: publiek domein

Ook gemeenten, asielzoekerscentra of mensen die privé Oekraïners met hun dieren opvangen kunnen hier hulp aanvragen. Dieren kunnen dan geholpen worden met de nodige vaccinaties en medische hulp, praktische zaken als mandjes en voer of eventueel tijdelijk onderdak.

Hulpvraag

Momenteel is het nog onduidelijk hoe groot de vraag is en waar er precies behoefte aan is. Samen zoeken de dierenhulporganisaties op basis van de binnengekomen hulpvragen naar passende oplossingen. De Dierenbescherming en de NFDO stemmen de hulp en opvang in Nederland onderling af en werken daarbij samen met verschillende andere dierenhulporganisaties, waaronder Mendoo en de KNMvD.

Samenwerking meldpunt

Hulp voor Dieren uit Oekraïne is een initiatief van de Dierenbescherming, IFAW, DierenLot en de NFDO en wordt gecoördineerd door de Dierenbescherming. Verder helpen onder meer de KNMvD, de dierenpolitie, organisaties in de Dierencoalitie, Mendoo, en Stichting Huisdierenwelzijn mee om alle nodige hulp in Nederland te kunnen bieden. Meer informatie is te vinden op www.hulpvoordierenuitoekraine.nl

Noodactie House of Animals

Ook in Oekraïne is er hulp te plaatse nodig. House of Animals startte vorige week een hulpactie voor de opvang Sirius in Kiev. Sirius is de grootste opvang van honden en katten in Oekraïne. Oprichter Alexandra Mezinova helpt ruim 3100 honden en 218 katten in barre omstandigheden. Ze heeft geen elektriciteit, drinkwater en amper te eten. Het is momenteel niet mogelijk om voer naar de opvang in Kiev te sturen omdat alle mogelijke routes naar Sirius onder controle staan van Russische troepen. De russen schieten op iedereen die in de buurt komt.

20.000 kilogram Oekraïens voedsel opgekocht voor asieldieren

Inmiddels is er meer dan 230.000 euro gedoneerd voor de honden en katten in Sirius. Met dit bedrag zal House of Animals ook andere shelters in Oekraïne helpen.

Steun onze noodactie voor de asieldieren in Oekraïne door een donatie te doen!

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer