Drie leeuwen uit het door oorlog verscheurde Oekraïne zijn na een lange reis veilig aangekomen in het Franse Parc de l’Auxois bij Dijon. Het mannetje en de twee vrouwtjes hadden er een reis opzitten van bijna vier dagen, maar dat valt in het niet bij de oorlogssituatie waaruit de dieren gered zijn.

Drie leeuwen uit Oekraïne overgebracht naar Frans dierenpark
Drie leeuwen uit Oekraïne overgebracht naar Frans dierenpark | Foto: ©M&M Zoo Service via IFAW

De redding is uitgevoerd door een samenwerking van International Fund for Animal Welfare (IFAW), Wild Animal Rescue en Parc de l’Auxois in Bourgondië. Afgelopen vrijdag kwamen de dieren aan in Frankrijk. Het mannetje, Atlas, is een tweeënhalf jaar oude leeuw die werd gered van een particuliere eigenaar in de regio Kiev. Hij begon ‘agressief’ gedrag te vertonen, waarschijnlijk veroorzaakt door de geluiden van bombardementen en een veel te klein, betonnen verblijf. Atlas bleek ook gewond te zijn en ernstig overgewicht te hebben. Een woordvoerder van het IFAW, Annelyn Close, zegt tegen Newsweek:

“Men denkt dat zijn agressieve gedrag het gevolg is van alle stress die hij heeft ervaren doordat hij langdurig is blootgesteld aan oorlogsgeweld. Dieren weten niet wat er gebeurt, kunnen niet wegrennen en hebben geen manier om opgekropte stress te uiten. Vooral in het geval van Atlas, die vastzit in een kleine kooi. Daarnaast hebben privé-eigenaren, die vaak illegaal wilde dieren houden, zelf de oorlog moeten ontvluchten. Je kunt een kleine kat of hond meenemen als je vlucht, maar je kunt zeker geen wild dier meenemen. Deze dieren blijven dus achter en lopen het risico te verhongeren, uit te drogen en onderkoeld te raken.”

Gevaar getroffen te worden

De vrouwtjes Luladja en Queen, allebei twee jaar oud, zijn samen gered van het oostfront van Oekraïne. Annelyn Close:

“Dieren lopen, net als mensen, het gevaar om getroffen te worden door beschietingen en raketaanvallen of brokstukken daarvan. Vooral in oorlogsgebieden, maar ook daarbuiten. De explosies en de schok van sommige oorlogshandelingen kunnen ernstige gevolgen hebben.”

.

.
De drie leeuwen zijn eerst tijdelijk ondergebracht in het Wild Animal Rescue centrum in de buurt van Kiev. Deze plek wordt gerund door Natalia Popova en Help Animals of Ukraine. Met steun van het IFAW kon zij de leeuwen naar de Pools-Oekraïense grens brengen. Vanaf deze plek bracht het dierentransportbedrijf M&M Zoo Service ze naar hun eindbestemming in Frankrijk. Wildlife Rescue Field Officer (Oekraïne) van het IFAW, Natalia Gozak:

“Atlas, Luladja en Queen zijn onverwachte oorlogsslachtoffers, leeuwen die in Afrika zouden moeten zijn, worden onder slechte omstandigheden vastgehouden in een land dat door oorlog wordt geteisterd. In Parc de l’Auxois wacht hen een veilig leven en we zijn zo opgelucht dat ze geen gevaar lopen.”

Levenslange zorg

Omdat de meeste grote katten die in gevangenschap worden gefokt beperkte zorgmogelijkheden hebben en niet kunnen worden vrijgelaten in het wild, hebben de reddingsorganisaties hard gewerkt om geschikte opvang te vinden waar ze levenslange zorg kunnen krijgen. Gozak:

“Dieren zoals leeuwen die in gevangenschap zijn geboren en uit deze situaties zijn gered, hebben helaas niet de vaardigheden om in het wild te overleven. Door de voortdurende oorlog hebben mensen die wilde dieren als huisdier houden, afstand moeten doen van deze dieren, waardoor er een vloedgolf is ontstaan van dieren die een thuis nodig hebben. Iets waar nu al een tekort aan is. Leeuwen zijn geen geschikte huisdieren, het zijn wilde dieren die deskundige specialistische zorg nodig hebben om zo goed mogelijk aan hun fysieke en psychologische behoeften te voldoen.”

.

#GNvdD: Eenzame leeuw Ruben eindelijk in wildreservaat Zuid-Afrika

Drie leeuwen geen uitzondering

De oorlog in Oekraïne is al twee jaar gaande en sindsdien hebben niet alleen mensen, maar ook alle dieren in Oekraïne geleden. Dieren in dierentuinen zijn niet de enigen die gevaar lopen door de oorlog. In het hele land worden veel exotische grote katten als huisdier gehouden, een probleem dat dierenwelzijnsorganisaties voor het uitbreken van de oorlog wilden aanpakken. Technisch gezien is het toegestaan voor mensen om grote katten als huisdier te houden in Oekraïne, op voorwaarde dat ze over de juiste middelen beschikken, zoals een geschikt verblijf en voldoende voedsel, water en verrijking. Toch bieden veel particuliere eigenaren dit niet. Close:

“Experts in Oekraïne schatten dat er in het land nog tientallen grote katten, voornamelijk leeuwen, in particuliere huizen zitten die gered moeten worden. Het IFAW blijft samenwerken met lokale partners zoals Wild Animal Rescue om hen te helpen bij de redding en evacuatie van grote, hulpbehoevende katten in Oekraïne wanneer dit zowel legaal als veilig is voor menselijke redders.”

Bronnen:

Help de oorlogsdieren in Oekraïne

©AnimalsToday.nl Jane Sauer