Liefhebster van papegaaien Nathali Morren kocht onlangs een ara bij Dennis Papegaaien in Den Ilp. Zij liet de zestien weken oude Sammy kort daarna testen op vogelziekten bij haar dierenarts. Hieruit volgde slecht nieuws: de papegaai blijkt twee virussen bij zich te dragen, het polyomavirus en het bornavirus.

ara
Kort na aankoop van ara Sammy, blijkt het dier twee virussen bij zich te dragen (foto ter illustratie) | Fotocredit: Admiral AnimE Flickr via Compfight cc

Nathali vertelde zaterdag aan NPO Radio 1 dat ze een blauwgele ara kocht bij papegaaienhandelaar Dennis Papegaaien voor € 1750,-. Ze liet het dier na drie dagen testen op vogelziekten bij haar eigen dierenarts. Helaas blijkt Sammy ziek te zijn; hij heeft het polyomavirus en het bornavirus. Een dierenarts waarmee Radar contact opnam, zegt over het polyomavirus:

“Een ara van zestien weken met een infectie met het polyomavirus heeft helaas een vrij grote kans om binnen enkele weken ziek te worden en te overlijden.”

Ook het bornavirus, dat bovendien besmettelijk is voor andere vogels, blijkt een zeer nare ziekte te zijn:

“Naast het ziektebeeld waarbij het maag-darmkanaal steeds minder goed gaat functioneren (uiteindelijk leidend tot het overlijden van de patiënt) is er ook een ander door het bornavirus veroorzaakt ziektebeeld waarbij er neurologische klachten optreden. De kans dat een met het bornavirus geïnfecteerde jonge ara op korte of lange termijn ziek wordt ten gevolge van de infectie is groot, maar mogelijk niet 100%.”

Een vogelspecialist van de Universiteit Utrecht stelt dat het uitzonderlijk is als vogels besmet met het bornavirus herstellen.

Hierop besluit Nathali Sammy terug te brengen naar de papegaaienwinkel. Ze heeft al een grijze roodstaart en de kans bestaat dat de ara het virus overdraagt. Haar geld krijgt ze van handelaar Wouter Jansen niet terug. Wel kan ze een nieuwe vogel krijgen, maar Nathali besluit dit niet te doen.

“Ik ben specifiek voor deze vogel gegaan, dat ruil je niet zomaar om. Bovendien is het zo dat als één vogel in een nest ziek is, dat de rest dat vaak ook is.”

Volgens Jansen is de ara niet ziek en kunnen verschillende laboratoria verschillende testresultaten opleveren. Hij heeft de papegaai inmiddels verkocht aan een klant op Urk, de vogel verkeert volgens hem in uitstekende conditie.

Advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals advocaten geeft in de radiostudio aan dat handelaar Dennis Papegaaien Nathali wel degelijk het geld dient terug te geven voor de aankoop van Sammy.

“Een huisdier als een papegaai koop je niet zomaar, maar die kies je uit. Het karakter van een dier past bij je en iedereen die een gezelschapsdier heeft weet dat. Nathali heeft dus deze specifieke papegaai gekocht en niet zomaar een papegaai, die ziek bleek te zijn. In zo’n geval kan je de koop ontbinden en heb je recht om de koopprijs en de kosten (zoals die van de dierenarts) terug te krijgen. Dat geldt zeker als je een dier van een professionele verkoper koopt. Je kunt een andere papegaai uitzoeken, maar dat hoeft niet. Je hebt gewoon recht op de koopprijs en de kosten die je voor de papegaai hebt gemaakt.”

Ook wijst hij erop dat de koper bij aankoop van een dier recht heeft op een gezond dier, en het terug mag brengen als het (ernstig) ziek blijkt te zijn.

Bekijk de uitzending hier terug.

Bron: NPO Radio1 ©Animals Today


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.