Kinderen opvoeden is geen gemakkelijke taak, helemaal niet als je er alleen voor staat. Van de kleintjes dragen tot ze verzorgen: petje af voor deze vaders in de dierenwereld, die er alles aan doen om hun ‘mini-me’s’ veilig te laten opgroeien.

vaders
Het mannelijke zeepaardje is het enige dier op aarde, waarbij de vaders zwanger worden en bevallen en bevallen | Fotocredit: jdnx Flickr via Compfight cc

Neem bijvoorbeeld de mannelijke reuzenwaterwants (Abedus herberti). Behalve dat dit insect bekend staat om zijn gemene beet, wordt hij geroemd om zijn vaderlijke skills. De mannetjes zijn gek op hun kinderen. De vrouwtjes leggen hun eieren op de rug van het mannetje. Dan neemt het vrouwtje de benen, het mannetje achterlatend met de kids in wording. Hij zorgt voor ze tot ze uitkomen.

Net zoals alle vaders, moeten deze papa’s hun leven flink aanpassen als deze kinderen (letterlijk) aan boord zijn. Om te beginnen kunnen ze niet meer vliegen. Kate Boersma, entomoloog bij de Universiteit van San Diego geeft aan:

“De eitjes zitten vast op hun vleugels. En dat maakt vliegen onmogelijk.”

De onderwaterpapa’s blijven ook dichterbij het oppervlak, om zeker te zijn dat de kindjes genoeg zuurstof krijgen. Boersma:

“Ze maken een soort push-ups aan het wateroppervlak, om het water rond de eitjes te circuleren.”

Afhankelijk van het soort, kan het wel een maand duren voordat de kinderen zijn rug verlaten.

Zeepaardjes
Het mannelijke zeepaardje is het enige dier op aarde, waarbij het mannetje zwanger wordt en bevalt. De vaders dragen hun nakomelingen in een broedbuidel voor 24 dagen. Een mooie video die dit illustreert: Een zeepaardje krijgt 2.000 baby’s:

Het vrouwtje legt haar eitjes in een broedbuidel op de buik van het mannetje. Het mannetje bevrucht vervolgens de eitjes en draagt deze bij zich tot ze uitkomen. In de tussentijd kan het vrouwtje nieuwe eitjes ontwikkelen.

Een onderzoek uit 2015 toont aan dat deze vissen, die leven in ondiepe, gematigde wateren, veel gemeen hebben met menselijke moeders. De broedbuidel van mannelijke zeepaardjes zorgt voor aanvoer van voedingsstoffen voor de nakomelingen, alsook voor afvoer van afvalstoffen en gasverbindingen. Dit komt overeen met hoe de placenta bij een vrouw werkt.

Driedoornige stekelbaars
Veel vissoorten zorgen zelfs helemaal niet voor hun baby’s. Als de eitjes eenmaal zijn bevrucht, zwemmen paps en mams gewoon weg. Maar voor de vissen die ouderlijke zorg bieden, wordt het hoofdzakelijk gegeven door de mannetjes, zegt visdeskundige Brian Sidlauskas van de Universiteit van Oregon.

Mannelijke driedoornige stekelbaarsjes, die je vindt in de kustwateren van Noord-Amerika, Europa en Oost-Azië, bouwen een nest en beschermen het tegen indringers. En het mannetje ventileert de eitjes zelfs met water, zodat ze genoeg zuurstof krijgen.

De vaders gaan zelfs zover, dat ze bevruchte eieren van andere mannetjes stelen en beschermen, zegt Sidlauskas. Een onderzoek uit 2001 onthulde dat ongeveer 30 procent van de nesten gestolen eieren bevatte! Waarom de mannetje dit doen? Meer eieren in het nest verhoogt de kans dat het mannetje als partner wordt gekozen door andere vrouwtjes met onbevruchte eieren.

Loopvogels
De mannelijke nandoe, een Zuid-Amerikaanse loopvogel, die wel 1,5 meter groot kan worden, zal zijn nakomelingen koste wat het kost verdedigen. Hij bouwt het nest, broedt de eieren en bewaakt de kuikens de eerste 6 maanden van hun leven. Deze vader is zo beschermend ingesteld, dat hij niets in de buurt van de kuikens tolereert. Zelfs niet een vrouwelijke nandoe.

Darwins bekbroeder
De manier waarop het mannetje van de Darwins bekbroeder, een kikker die leeft in zuidelijk Chili en in Argentinië, zijn nakomelingen beschermt, is voor de meeste dieren fysiek onmogelijk.

Allereerst legt de moeder haar eieren in het bladafval op de grond van het bos. Als dan de bevruchte eieren kikkervisjes worden, doet de vader ze in zijn mond. De kikkervisjes ontwikkelen zich in zijn kwaakblaas, veilig verstopt voor roofdieren. Als de kikkervisjes eenmaal kikkertjes zijn, dan doet paps zijn mond open en laat de kikkertjes vrij in de grote wereld. Dat het niet zonder slag of stoot gaat, zie je in deze video:

Bron: National Geographic ©Animals Today