De melk van het vogelbekdier bevat mogelijk een eiwit dat bacteriën die resistent zijn geworden voor antibiotica kan bestrijden. Dat melden onderzoekers van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) en de Deakin University in Australië.

vogelbekdier
Vogelbekdier | Foto: Klaus/flickr

Het vogelbekdier (Ornithorhynchus anatinus) is een zoogdier uit Oost-Australië en Tasmanië. Het is het enige nog levende lid van de familie vogelbekdieren (Ornithorhynchidae) en de onderorde vogelbekdierachtigen (Platypoda). Vogelbekdieren zijn monotremen, ofwel cloacadieren: eierleggende zoogdieren. Ze zogen hun jongen, maar  hebben geen spenen of tepels zoals andere zoogdieren. In plaats daarvan ‘zweten’ ze melk uit de klieren op hun buik. Babyvogelbekjes verzamelen zich rond hun achteroverliggende moeder en scheppen de plasjes melk van haar huid.

Veel soorten zoogdiermelk hebben antibacteriële eigenschappen. Vogelbekdiermelk kan echter bijzonder beschermend zijn, omdat baby-vogelbekdieren tijdens hun kindertijd worden blootgesteld aan veel ziekteverwekkers. Hun melk zit op de blote huid van de moeder en ze leven in microbe-rijke holen zodra ze uit het ei komen.

vogelbekdier
Foto: Klaus/flickr

Rare biochemie
Nu antibiotica steeds vaker hun werking verliezen omdat bepaalde bacteriën resistent zijn geworden wordt er wereldwijd gezocht naar een vervanger. Onderzoeker Janet Newman van CSIRO in een verklaring:

“Vogelbekdieren zijn zulke rare dieren dat het logisch zou zijn als ze rare biochemie zouden hebben.”

Newman en haar collega’s repliceerden in een laboratorium een onbekend eiwit uit vogelbekdiermelk en onderzochten vervolgens de structuur, Ze ontdekten dat het eiwit de vorm heeft van krullen en gaven het daarom de naam Shirly-temple. Men vermoed dat het eiwit zeer bijzondere antibacteriële eigenschappen bezit, maar nader onderzoek zal dit moeten uitwijzen, aldus Newman. Het eiwit waarop de hoop is gevestigd kan dus een laboratorium vermenigvuldigd worden, waardoor het niet nodig is om vogelbekdieren te ‘melken’.

vogelbekdier
Foto: Klaus/flickr

Bron: Live Science, Wikipedia ©AnimalsToday.nl Bart van Riel