Vier dierenbelangenorganisaties (Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, stichting Dierennood en Rechten voor al wat leeft) hebben aangifte gedaan tegen stichting Het Knuffelkuiken voor het bewust overtreden van de landelijke overheidsmaatregelen die gelden vanwege de vogelgriep, zoals de afschermplicht, een algemeen bezoekverbod voor pluimvee en het beperkt verplaatsen van pluimvee.

Knuffelkuiken
Dierenbelangenorganisaties hebben aangifte gedaan tegen stichting Het Knuffelkuiken | Foto: publiek domein

Ook hebben ze aangifte gedaan in verband met het overtreden van de Wet dieren vanwege het niet erkennen van de intrinsieke waarde van de kuikens, door ze slechts voor vermaak geboren te laten worden en een deel daarvan daarna te doden. Bovendien: de kuikens hebben recht op socialisatie en er is geen redelijk doel om de kuikens in hun welzijn te benadelen.

De dierenorganisaties hebben naar aanleiding van de aangifte ook de basisscholen, zorginstellingen en de roeisportvereniging die kuikens hebben gehuurd bij stichting Het Knuffelkuiken aangeschreven. De organisaties vinden het schokkend dat deze stichting kuikentjes op grote schaal op onnatuurlijke wijze door middel van een broedmachine laat uitbroeden, met als enig doel het publiek ermee te vermaken. De helft van de kuikens wordt daarna, zodra ze beginnen te kukelen, doodgemaakt door stichting Het Knuffelkuiken en opgegeten.

Geheel onnodig
Het is weerzinwekkend dat kuikentjes heden ten dage nog zo misbruikt worden, vindt Sandra van de Werd namens de dierenorganisaties:

“Stel dat men kittens en pups op deze wijze zo zou misbruiken voor vermaak en zou doden wanneer ze minder schattig worden, dan staat heel Nederland op zijn kop, terwijl kuikens in vergelijking net zo intelligent zijn. Dit vermaak met kuikentjes is bovendien geheel onnodig: er zijn immers voldoende diervriendelijke alternatieven om kinderen en ouderen in contact met dieren te brengen.”

Knuffelkuiken
Kwetsbare jonge dieren | Foto: publiek domein

Kuikens geen speelgoed
Kuikens zijn geen speelgoed en zitten er helemaal niet op te wachten de hele tijd opgepakt en geknuffeld te worden. Het zijn kwetsbare jonge dieren, die net zoals de meeste andere pasgeboren dieren een enorme behoefte hebben aan een moeder, die hen essentiële zaken leert en hen warmte en veiligheid biedt. Vanuit het ei communiceert het kuiken al met de moederkloek.

Het uitbroeden van eieren onder een broedmachine is een onnatuurlijk proces waardoor geheel onnodig de kuikens essentiële zaken ontnomen worden en dit kinderen zeker niet dichter bij de natuur brengt. Het is bovendien belangrijk dat kinderen leren dat als je een dier neemt je dan ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en je het dier niet, wanneer het minder schattig en aandoenlijk wordt zoals in dit geval kuikentjes, je ze weer weg kunt doen of de helft ervan doden, zoals stichting Het Knuffelkuiken doet.

Knuffelkuiken
Ook pasgeboren kuikens hebben behoefte aan hun moeder | Foto: publiek domein

Ondanks dat stichting Het Knuffelkuiken al op 16 december 2017 op de hoogte was gebracht van de landelijke maatregelen zijn er sindsdien met grote regelmaat hennen en hanen vervoerd van en naar scholen en zorginstellingen door het gehele land.

Persbericht Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft