Na het uitkomen van de film ‘Kangaroo: A Love-Hate Story’ is in Australië een felle discussie losgebarsten. In de documentaire is te zien hoe kangoeroes op bloedige wijze worden afgemaakt door jagers.

kangoeroes
Foto: screenshot video Indievillage/YouTube

Er leven meer dan 47 miljoen kangoeroes in Australië. Volgens de autoriteiten zijn dat er genoeg en dus mogen er jaarlijks miljoenen kangoeroes worden afgeschoten. Vooral veehouders zijn daar blij mee, want zij vinden de dieren een enorme plaag: ze eten het gras op, dat voor het vee is bedoeld. De filmmakers suggereren echter het het uitsterven van kangoeroes niet ondenkbaar is, als de jacht op deze dieren doorgaat.

Het afschieten van kangoeroes is wel aan voorwaarden gebonden: jagers hebben een speciale vergunning nodig en er mogen alleen mannetjes worden gedood . Dat moet gebeuren met één enkel schot door het hoofd, om het dier zo min mogelijk te laten lijden.

kangoeroes
Foto: screenshot video Indievillage/YouTube

Bloederige praktijk
In de praktijk gaat het er echter heel anders aan toe. Vaak lukt het niet om de dieren in één keer te doden, wat resulteert in een lange, pijnlijke doodsstrijd.  In de film is zelfs te zien hoe jagers baby-kangoeroes uit de buidel van de moeder halen en deze tegen een auto doodslaan.

Australische boeren zijn boos. Zij zeggen dat de film misleidend zou zijn. Volgens hen is de suggestie dat kangoeroes uit zouden kunnen sterven een leugen. Op het platteland zijn kangoeroes een bron van inkomsten: het vlees en de huiden leveren jaarlijks meer dan 125 miljoen euro op.

kangoeroes
Foto: screenshot video Indievillage/YouTube

Strengere regelgeving
Veel mensen roepen op tot strengere regelgeving maar op het platteland zijn ze daar juist tegen. Zo’n 80 procent van de bevolking van 23 miljoen mensen die in Australië wonen, woont langs de kuststrook in de stad. Volgens NOS-correspondent Robert Portier toont de discussie die is losgebarsten een grote kloof tussen deze mensen en de overige 4 miljoen mensen die op het platteland wonen: een gebied zo groot als Ierland tot Moskou. Portier:

“Mensen uit de outback vinden dat stedelingen niet begrijpen wat er bij hen speelt, hoe het echt in elkaar steekt met die kangoeroes. Mensen in de stad zouden te veel reageren uit emotie en te weinig vanuit economisch perspectief. Boeren kijken veel pragmatischer naar kangoeroes, omdat ze een effect hebben op hun inkomen.”

kangoeroes
Foto: screenshot video Indievillage/YouTube

Portier denk niet dat de strengere regelgeving er gauw zal komen:

“De groenen willen scherper toezicht en gebruiken de film als lobby-instrument. Maar op dit moment heeft Australië een conservatieve regering die aan de kant van de boeren staat.”

Anja Hazekamp, Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren, heeft in het Europees Parlement opgeroepen tot een verbod op kangoeroevlees. Rusland en de Amerikaanse staat Californië hebben al eerder zo’n verbod ingesteld.

Bekijk hieronder de trailer van Kangaroo: A Love-Hate Story:

https://www.youtube.com/watch?v=8Oaeaqndd7g

Bron: NOS ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor