Een grijze zeehond die in december werd gevonden met een plastic ring die diep in haar nek sneed, is afgelopen week vrijgelaten op het strand van Horsey, Engeland. Het dier had een nare nekwond opgelopen door het knellende plastic. Na een maandenlange verzorging is zeehond Pinkafo hiervan wonderwel hersteld en vrijgelaten.

vrijgelaten
Zonder hulp zou Pinkafo een langzame en pijnlijke dood zijn gestorven. Nu is ze na een herstelperiode gezond en wel vrijgelaten | Friends of Horsey Seals

Grijze zeehond Pinkafo werd in december ernstig gewond en verzwakt aangetroffen op het strand van Waxham in Norfolk, Engeland. Friends of Horsey Seals en Marine and Wildife Rescue vingen de verzwakte zeehond waarna het dier werd overgebracht naar het East Winch Wildlife Centre van de RSPCA. Een frisbee bleek zo diep in haar nek te snijden, dat de wond flink was gaan ontsteken.

Lange behandelperiode

De wond die bij Pinkafo was ontstaan door de knellende ring was volgens deskundigen een van de ergste die ze ooit gezien hadden. Of het dier hiervan zou herstellen was dan ook maar de vraag. Na een lange behandeling met antibiotica, pijnstillers en regelmatige zoutbaden is ze gelukkig opgeknapt. De verwonding zal altijd zichtbaar blijven, maar ze is weer gezond en terug waar ze thuishoort. Het zoute zeewater zal helpen verder te genezen.

Veel pijn

Peter Ansell, vrijwilliger bij Friends of Horsey Seals:

“Het is echt vreselijk. Je zou niet verwachten dat iets als een frisbee zo veel pijn en verwondingen kan veroorzaken.”

Alison Charles van het East Winch opvangcentrum van de RSPCA, waar Pinkafo werd opgevangen, vertelde aan Barrhead News dat de frisbee was verwijderd met een chirurgische schaar. Daarna duurde het drie dagen voor Pinkafo weer wilde eten en begon aan te sterken.

Het komt helaas vaker voor dat zeehonden gevonden worden met een plastic ring van een frisbee of met een visnet om hun nek. Anderhalf jaar geleden werd een grijze zeehond op dezelfde plek aangetroffen met een gele ring om haar nek. Ook Mrs. Frisbee kon gelukkig na verzorging weer worden vrijgelaten:

#GNvdD: Na maanden frisbee verwijderd van nek zeehond

Ook aan onze kant van de Noordzee werd een paar maanden geleden een grijze zeehond gevonden met een frisbeering om zijn nek. Deze is dit dier helaas fataal geworden.

Wekenlange doodstrijd zeehond met frisbee om nek

De zeehondenredders van Horsey hebben meer dieren gezien met een ring om hun nek, maar lang niet altijd kunnen de zeehonden gevangen worden . Als de dieren niet bevrijd worden van het afval om hun lijf, sterven ze een langzame en pijnlijke dood door hun verwondingen. In het zeehondenopvangcentrum verblijft sinds vorige maand nog een andere zeehond, Sir David (vernoemd naar Sir David Attenborough), waarbij ook een frisbeering verwijderd moest worden. Over een maand of vijf zal ook hij er naar verwachting klaar voor zijn om terug te keren naar het wild.

Bronnen:

@Animals Today Angelique Lagarde