Stichting Zwerfkatten Nederland (SZN) heeft eind april meer dan 40 katten gevangen, die woonden bij een boerderij in Gelderland. De katten zijn allemaal onderzocht, gechipt en vervolgens geneutraliseerd (gecastreerd/gesteriliseerd). Daarna zijn de meeste katten weer teruggeplaatst in hun vertrouwde omgeving.

schuurkatten
Meer dan 40 schuurkatten zijn gevangen en geneutraliseerd | ©Stichting Zwerfkatten Nederland

De katten woonden al enige tijd in en rondom de schuren van de boerderij, waar ze verantwoordelijk waren voor het beperken van de muizenpopulatie. De dieren zagen er prima uit, omdat ze door de eigenaar van de boerderij meerdere malen per dag werden gevoerd. De eigenaar verleende dan ook alle medewerking aan de vangactie en leverde een financiële bijdrage aan de kosten.

Ondanks hun aandoenlijke uiterlijk waren de volwassen schuurkatten niet handtam. Terugplaatsen in hun vertrouwde omgeving en voorkomen dat de populatie zich verder uitbreidt is dan de beste oplossing.

schuurkatten
De gevangen katten zijn teruggeplaatst in hun vertrouwde omgeving | ©Stichting Zwerfkatten Nederland

Van alle katten is een foto gemaakt en ook zijn ze allemaal uitgelezen op een chip. Soms wordt op deze manier een vermiste kat teruggevonden. Dat was bij deze vangactie niet het geval. Ze zijn geneutraliseerd, gevaccineerd, gechipt en geregistreerd, ontvlooid en ontwormd. Van de katten zijn twee drachtige poezen inmiddels bevallen in de opvang. De kittens worden gesocialiseerd en zodra ze oud genoeg zijn bij gezinnen geplaatst.

SZN pakt zwerfkattenacties op in gebieden waar geen andere zwerfkattenorganisaties actief zijn en biedt ondersteuning aan organisaties die hulp nodig hebben bij grote (vang)acties. Voor deze grote vangactie werkte SZN samen met Kattenopvang Bastet uit Munnekezijl en Stichting Zuiderzee Zwerfdieren uit Lelystad. Zo’n 10 vrijwilligers hebben zich ingezet om in een aantal etappes alle schuurkatten te vangen. Ook een vrijwilliger die ter plaatse woont heeft vele uren in de actie gestoken. Dat was vooral handig bij het vangen van die laatste paar schuurkatten die zich moeilijk lieten vangen.

schuurkatten
Vrijwilligers hebben veel tijd gestoken in het vangen van de katten | ©Stichting Zwerfkatten Nederland

Hoewel 40 katten een groot aantal is voor een vangactie, maakt SZN dit vaker mee. In januari hebben zij zo’n 60 schuurkatten gevangen en geneutraliseerd in de Krimpenerwaard.

Carien Radstake van Stichting Zwerfkatten Nederland geeft aan:

“In de discussie rondom zwerfkatten in natuurgebieden worden de schuurkatten vaak niet genoemd. Dit is een groep verwilderde katten die weliswaar van iemand zijn, maar ze zijn niet aaibaar en in de regel niet geneutraliseerd. Als de poezen uit zo’n groep jaarlijks twee of drie nesten krijgen, zit het op de boerderijen en omliggende weilanden zo vol met zwerfkatten. Het is dan ook heel belangrijk dat deze katten ook geneutraliseerd worden!”

Bron:

@Animals Today Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.