Premier van Australië, Scott Morrison, kondigde recentelijk aan dat het land 50 miljoen dollar gaat investeren in de bescherming en het herstel van de koalapopulatie. In 2021 bleek de populatie geslonken tot een geschatte grootte van tussen de 32.000 en 57.920.

Australië
Australië investeert 50 miljoen in haar koala’s | Foto: publiek domein (CC0)

Volgens Morrison zal er met de investering een gespecialiseerd en gerespecteerd team opgezet kunnen worden van onder andere onderzoekers en landbeheerders. Morrison legt uit dat de investering op meerdere vlakken de koalapopulaties zal helpen om te herstellen en te groeien. De 50 miljoen dollar zal nodig zijn om het leefgebied van koala’s te herstellen, het begrip van koalapopulaties te verbeteren, training in de behandeling en verzorging van koala’s te ondersteunen en het onderzoek naar de gezondheid van koala’s te versterken.

Morrison vertelt over het project:

“Koala’s zijn een van de meest geliefde en meest erkende iconen van Australië, zowel hier thuis als over de hele wereld, en we zijn toegewijd om ze te beschermen, ook voor de toekomstige generaties.”

Onderdeel van een groter plan

Volgens de Minister van Milieu, Sussan Ley, zal het pakket van 50 miljoen dollar ook aanzienlijke voordelen opleveren voor andere inheemse soorten. De financiële steun bouwt volgens haar voort op een eerder gestart project dat belangrijke leefgebieden herstelt en verbindt. Daarmee maakt volgens Ley de bescherming van de koala’s onderdeel uit van een groter plan inheemse plant- en diersoorten te beschermen en herstellen. Andrew Wallace, federaal lid voor Fisher, illustreert de waarde van het Australische planten- en dierenrijk.

“Wanneer Australiërs aan de Sunshine Coast denken, denken ze aan onze stranden, ons weelderige achterland en de inheemse planten en dieren die hier leven. Ik weet dat de regering van Morrison vastbesloten is om die unieke omgeving te beschermen.”

Tegengeluiden

Toch is niet iedereen even enthousiast over het plan van de regering. Alexia Wellbelove, senior campagnemanager bij Humane Society International (HSI), waarschuwt dat alleen geld niet genoeg is om de populatie te redden. Volgens haar en andere campagnevoerders is het plan niet goed genoeg uitgedacht. De onderliggende redenen voor de achteruitgang van de populatie, klimaatverandering en verlies van leefgebied, worden volgens de campagnevoerders niet aangepakt. “Zonder drastische aanpak van deze oorzaken vullen we enkel gaten vullen in een zinkend schip.”

Jess Abrahams, natuuractivist bij de Australian Conservation Foundation (ACF), voegt daar iets belangrijks aan toe.

“Het is duidelijk dat de koala een iconisch en schattig knuffeldier is, maar er zijn een heleboel soorten die niet charismatisch zijn – zoals de spinnen op Kangaroo Island – en ik zie dit soort bedragen helaas niet geïnvesteerd worden in die en alle andere soorten op onze lijst met bedreigde diersoorten. We moeten nog veel meer doen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Lotus Bueno de Mesquita