Open brief: reactie op video NOS over varkens en slacht

Varkens in Nood werd op woensdag 11 juli benaderd door de NOS om mee te werken aan een artikel over het leven van het Nederlandse varken. Varkens in Nood-dierenarts Frederieke Schouten heeft daarbij uitvoerig informatie verschaft over de vele treurige aspecten in het leven van Nederlands varkens. Diezelfde dag publiceerde de NOS het artikel: ‘Zo ziet het leven van een varken in Nederland eruit.’

NOS

Varkens in Nood is verbijsterd door de subjectieve beeldvorming van de NOS | Foto: screenshot website NOSop3

Varkens in Nood is verbijsterd door de subjectieve beeldvorming van de NOS over de varkenssector. In de video van de NOS worden belangrijke feiten achterwege gelaten waardoor er een veel te rooskleurig beeld ontstaat van het ‘leven van een varken’.  Varkens in Nood directeur Hans Baaij:

“Het lijkt wel een promotievideo voor de vleesindustrie, wij zijn bijzonder teleurgesteld in de objectiviteit van de NOS.”

De stallen
De vertoonde beelden uit de keurmerk ‘sterren’- stallen zijn niet representatief voor de sector. In Nederland staat tachtig procent van de varkens in stallen zonder keurmerk. De vermelde 0,8 m2 ruimte per varken geldt alleen voor vleesvarkens van 100 kg, biggen krijgen slechts 0,3m2. Ook zijn gangbare varkensstallen lang niet zo schoon en hebben de varkens geen of slecht afleidingsmateriaal. Daardoor gaan ze in elkaars staarten en oren bijten, met infecties tot gevolg. Ieder jaar sterven er op de boerderij zes miljoen varkens door ziekten en verwondingen.

NOS

Ieder jaar sterven er op de boerderij zes miljoen varkens door ziekten en verwondingen | Foto: publiek domein

Het transport
Ook bij deze beelden weer keurige, schoongespoten vrachtwagens. Wachttijden van 1 uur bij een slachthuis zijn uitzonderlijk kort. Omwonenden van slachthuizen informeren ons regelmatig over de lange rijen van vrachtwagens met varkens die urenlang in de volle zon staan te wachten op hun beurt. Boven de 35 graden rijden de vrachtwagens niet. Die richtlijn klinkt aardig, maar zo warm wordt het in Nederland vrijwel nooit en varkens ervaren al hittestress vanaf 25 graden.

NOS

Varken in ademnood door de hitte | Foto: screenshot video Varkens in Nood/YouTube

Het slachthuis
Het slachtproces wordt grotendeels weergegeven middels een animatie. Wel zo fijn voor de vleessector, dat scheelt weer een hoop confronterende beelden. Bij onze video van de verdoving draait de NOS het geluid weg en er zijn ook geen beelden van de slacht. Krijsende varkens die hun poten breken met hun laatste poging te ontsnappen, de paniek en ademnood worden tactisch buiten beeld gehouden. Wellicht geen prettig gezicht, maar het is wel de realiteit.

NOS

Varkens worden naar de lift gedreven, waarin ze met koolstofdioxide worden bedwelmd | Foto: screenshot video Eyes on Animals

Afstand
Varkens in Nood betreurt het dat een onafhankelijke organisatie als de NOS ervoor kiest om een redelijk positief beeld te schetsen van een leven dat in werkelijkheid is gevuld met dagelijks en intens dierenleed. Varkens in Nood neemt afstand van deze presentatie van een Nederlands varkensleven en roept consumenten op om zelf uit te zoeken hoe hun karbonade heeft geleefd.

Persbericht Varkens in Nood

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Te triest voor woorden, dat de NOS dit beeld schetst van de zogenaamde ‘vriendelijke’ vleessector!
  Onbegrijpelijk, als je weet wat er iedere dag weer voor walgelijke misstanden plaatsvinden met alle dieren die leven voor de smaakpapillen van de zwaar onbewuste mens. Het gepeupel in het ongewisse laten, want het zal weer over geld gaan. Persoonlijk zeg ik, eet je vlees??? Ga eens in een slachthuis kijken, kijken of je het nog door de keel krijgt.

  • Toortie, heb ik gedaan, en moet zeggen, smaakt me er niks minder om, het ging er daar( ondanks dat het doden van een dier geen leuk gezicht is ) heel netjes aan toe.

   Laten we alsjeblieft oppassen dat de enkele misstand, hoe erg ook, niet door allerlei clubjes tot standaard gemaakt wordt.

 2. Schandalig dat de NOS een promotie film maakt voor de misdadige vleesindustrie. NOS en Varkens in Nood erin zijn geluisd om het doden 13 miljoen varkens per jaar te kunnen promoten met een misleidende film op de Nederlandse TV.

 3. Jeroen zegt:

  Dat is typisch de NOS. Jammer dat Varkens in Nood hen op hun blauwe ogen vertrouwd hebben. De NOS rent meestal blind achter de regeringen aan, beschermt vanouds o.a. VVD, CDA en PvdA. Wanneer RTL meteen aan het begin van het nieuws bijvoorbeeld uitgebreid aandacht besteedt aan gruwelijke mishandelingen in slachthuizen gaat de NOS daar volkomen aan voorbij. Alarmerende berichten over bijensterfte worden door hen in een vrolijk onschuldig jasje gestoken, zodat de kortzichtige hebzuchtige destructie vooral door kan gaan en de bevolking ingesust blijft. De bevolking moet volgens de NOS gewoon lekker veel vlees blijven knagen en melk blijven drinken zodat de vee-industrie flink door kan gaan zoals zij gewend is en er vooral niets gaat veranderen.

 4. AMI van Oppenraay zegt:

  Ja, bij de NOS moet je niet wezen voor dierenleed. Gisteren in het 8 uur journaal dikke tranen over een partij verbrande gerst voor bierbrouwers, maar geen woord over de 8000 (!!!) levend verbrande varkens. Allemaal in het zuiden, natuurlijk.

 5. Anoniem zegt:

  *Oh ja, wat ik vergeet is de (kweek)vissen die vaak onverdoofd geslacht worden…!!… Ik weet niet of de aquacultuur officieel onder de bio-industrie valt, maar het is in ieder geval onacceptabel hoe die dieren vaak behandeld worden!!!

 6. Anoniem zegt:

  Tja, ik snap eigenlijk niet waarom er mensen die boer(in) of zoiets dergelijks worden. Want ja, je wordt er niet echt rijk van. Maar echte dierenliefde is het (in veel gevallen) ook niet, als je kijkt naar al die misstanden met vleeskuikens. En het feit dat vleeskalveren 19 uur vervoerd mogen worden, tot voor kort zelfs met drinksystemen waar ze niks aan hadden..!.. Plus die gruwelen in (varkens)slachthuizen, die écht geen incidenten meer zijn!! En denk er eens aan dat zeugen met biggen een week of 6 vaststaan in kraamboxen, waar ze hun kont niet kunnen keren! (Om te voorkomen dat ze hun biggetjes pletten).
  Het is echt niet zo dat dieren het in Nederland zo goed hebben, zoals er door veel mensen vaak beweerd wordt. Het is zo dat ze het in de meeste andere landen juist bijzonder slécht hebben!! En in Nederland zijn er ook veel misstanden….