Uit controles door de NVWA is gebleken dat inmiddels ruim 2100 melkveebedrijven gesjoemeld hebben met de boekhouding. Het gaat daarbij om onregelmatigheden in de registratie van kalveren en melkkoeien. Alle betrokken frauderende bedrijven zijn geblokkeerd, wat inhoudt dat er geen dieren meer aan- of afgevoerd mogen worden.

melkveebedrijven
Kalfjes worden onterecht geregistreerd als meerlingen | Foto: CIWF/flickr

Vorige maand werden de eerste 45 fraudegevallen ontdekt, waarbij kalfjes van meerdere koeien administratief worden toegekend aan één moeder, alsof zij een meerling heeft gekregen. Hierdoor blijven andere koeien op papier te boek staan als vaars; koeien die nog geen kalf gehad hebben en derhalve nog geen melk zouden geven. Voor de fosfaathuishouding worden deze koeien beschouwd als ‘halve eenheid’, waardoor de boer meer koeien kan houden dan de regels voor fosfaatreductie toestaan.

Helft
Of het bij 2100 gevallen blijft is nog maar de vraag. In Nederland zijn 17.520 melkveebedrijven. In normale gevallen krijgt 3 tot 5 procent van de koeien een meerling. Zodra deze percentages gaan afwijken neemt de verdenking van fraude snel toe. Zo waren bij 5700 bedrijven 5 tot 10 procent van de geboren kalveren op papier deel van een meerling. Bij 2000 bedrijven lag dit percentage zelfs hoger dan 10 procent. Bij de eerste steekproeven onder de 7700 mogelijk verdachte melkveebedrijven bleek in januari dat bijna de helft van de onderzochte boeren fraude had gepleegd (45 van de 93). Dit aantal is nu dus opgelopen tot 2100.

Minister Schouten van LNV noemt de schaal waarop gefraudeerd wordt zorgwekkend en onacceptabel. De betrokken bedrijven kunnen strafrechtelijk vervolgd gaan worden en  een korting op de subsidie verwachten. De blokkade wordt pas opgeheven zodra de boekhouding op orde is.

Bron: NOS ©AnimalsToday.nl Bart van Riel