In mei 2019 werd in Karachi, Pakistan, een pelikaan in beslag genomen die illegaal gehouden werd. Om te voorkomen dat het dier wegvloog waren zijn veren uitgetrokken. Een jaar lang moest de vogel revalideren en het vliegen leek maar niet te lukken, totdat een groepje soortgenoten de geredde pelikaan kwam helpen.

Geredde pelikaan krijgt hulp van soortgenoten
Geredde pelikaan krijgt hulp van vrienden | Foto (illustratief): publiek domein

Volgens functionarissen van het Sindh Wildlife Department (SWD) werd de pelikaan gevangen gehouden door een inwoner van Gulistan-e-Johar. Na een tip volgde een inval en werd de vogel in beslag genomen. Na 15 dagen wilde men de vogel vrijlaten, maar hij kon niet vliegen want zijn veren waren eruit getrokken. SWD meldde dat het dier naar een opvang moest:

“De vogel werd onder onmenselijke omstandigheden gehouden en moest worden overgebracht naar het Haleji Lake Wildlife Sanctuary.”

Maar zelfs na een jaar revalidatie was de vogel nog niet klaar om het wild in te gaan. Aanvankelijk lieten de afdelingsfunctionarissen de vogel achter bij een meer, maar van vliegen was geen sprake. Vervolgens moesten ze een ‘moeilijke beslissing’ nemen, zoals SWD het uitdrukte. De vogel werd middenin het meer gezet in de hoop dat hij toch een keer in de wieken zou komen.

geredde pelikaan
De geredde pelikaan werd middenin het meer gezet | Foto (illustratief): publiek domein

Geredde pelikaan krijgt hulp van vrienden

De pelikaan werd van een afstand geobserveerd en toen gebeurde er iets bijzonders. Een groep wilde pelikanen voegde zich bij hun geredde soortgenoot en ze leken hem meteen op te nemen in de groep, zo meldt SWD-medewerker Javed Ahmed Mahar:

“Het was interessant om hun communicatie te observeren. Ze hadden een dialoog waarna ze hem accepteerden als onderdeel van hun ‘squadron’.”

Na een paar dagen vlogen de wilde pelikaan plotseling op. De geredde pelikaan sloeg zijn vleugels uit en steeg voor het eerst weer op boven het wateroppervlak. Of zoals Javed Ahmed Mahar omschreef:

“Vrienden namen hem mee, hoog de lucht in.”

Na getuige te zijn geweest van dit moment noemde Mahar het via sociale media een ‘geweldig gezicht om te zien’. Tegelijkertijd heeft hij er bij de burgers op aangedrongen om wilde dieren niet illegaal gevangen te houden.

Bekijk hoe soortgenoten de geredde pelikaan meenamen, hoog de lucht in:
.

.
Bron:

©AnimalsToday Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.