In New York City sloeg afgelopen weekend een koetspaard midden in het verkeer op hol en ramde drie auto’s. Het paard en verschillende mensen raakten gewond. Ongelukken met koetspaarden komen vaker voor in de Amerikaanse metropool. Dierenbeschermers roepen daarom op voor een verbod op koetspaarden in New York City.

koetspaard
Foto: NYCLASS

Het betreffende paard, Arthur, was een nieuw koetspaard in Manhattan. Het dier raakte ten zuiden van Central Park in paniek, nadat hij schrok van een paraplu die werd opengedaan. Arthur sloeg op hol en de koetsier verloor controle over het paard en viel van de koets. Het paard ramde in zijn paniek drie geparkeerde auto’s, voordat mensen hem tot stilstaan konden krijgen. De drie toeristen, die in de koets zaten, raakten gewond tijdens het ongeluk. Zij werden afgevoerd naar het ziekenhuis.

koetspaard
Koetspaard Arthur | Foto: NYCLASS

Christina Hansen, woordvoerder van de overkoepelende organisatie Historic Horse-Drawn Carriages of Central Park, verklaart dat Arthur is teruggebracht naar zijn stal, waar hij is onderzocht door een dierenarts.

Volgens directeur Edity Birnkant van actiegroep NYCLASS, die strijdt voor een verbod op koetspaarden in New York, is dit het tweede ongeluk met een paardenkoets binnen een paar weken:

“Het is nu duidelijker dan ooit dat de regels omtrent ouderwetse paard en wagens in de stad iedereen die in New York City woont, werkt of [de stad] bezoekt in gevaar brengt.”

Slachthuis?
NYCLASS eist de resultaten van Arthurs veterinaire onderzoek op. Volgens de actiegroep is het niet gegarandeerd dat Arthur teruggaat naar zijn eigenaar, maar komen de meeste koetspaarden, die worden ‘verwijderd’ van hun positie, terecht in het slachthuis. De koetspaardenindustrie is niet verplicht te melden wat er met een paard gebeurt, nadat het dier ‘met pensioen’ gaat.

Afgelopen donderdag heeft NYCLASS samen met dierenwelzijnsorganisaties People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), Animal Haven en Tamerlaine Farm Animal Sanctuary bij de NYC Department of Health and Mental Hygiene gepleit om Arthur naar een opvangcentrum te sturen. Tamerlaine heeft aangeboden het dier op te nemen in hun grote opvangcentrum in New Jersey.

koetspaard
Foto: NYCLASS

NYCLASS (New Yorkers for Clean, Livable, and Safe Streets) werd in 2008 opgericht met als hoofddoel ritjes met paard en wagen te verbieden in New York City en dierenrechten op te laten nemen in de lokale wetten en diervriendelijke politici te laten verkiezen.

Amsterdam
Niet alleen in New York gebeuren ongelukken met paardenkoetsen. Ook in Amsterdam zijn er incidenten bekend. Zo raakten in 2016 twee paarden op de Dam in paniek door de drukte en trokken koetsen omver. De Partij voor de Dieren vroeg naar aanleiding van het ongeluk een spoeddebat aan en pleit voor een verbod op paardenkoetsen in Amsterdam. Lijsttrekker Johnas van Lammeren verklaarde destijds:

“We willen graag weten hoe de wethouder Dierenwelzijn naar deze trekpaarden kijkt. Het is de vraag of hij deze gedateerde traditie vindt passen in een diervriendelijk Amsterdam. (…) De Partij voor de Dieren Amsterdam vindt het ouderwetse paard-en-wagen een dieronvriendelijk showtje. De koetsen horen niet thuis op de Amsterdamse grachten in de moderne 21ste eeuw.”

Bronnen: NBC New York, NYCLASS, AT5 ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor