Katten likken, knabbelen en zuigen om verschillende redenen aan hun mensen. Ze tonen er affectie mee, maar drukken er ook angst mee uit.

likken
Foto: iStockPhoto

Volwassen katten brengen ongeveer 50 procent van hun wakkere uren door met zichzelf verzorgen. Zoals vriendelijke katten en nestgenoten elkaar vaak verzorgen, soigneren katachtigen ook hun mensen door hun huid of haar te likken. Soms knabbelen ze zelfs op of zuigen ze aan kleding en kwijlen ze overvloedig.

Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen. Net zoals moederkatten hun jongen likken, toont verzorging de voorliefde van een kat voor een persoon, evenals een gevoel van verbondenheid.

Het likken markeert je als lid van de dierenfamilie en verspreidt de geur van de kat. Net zoals katten op bepaalde plaatsen krabben om hun territorium af te bakenen, is je huid of haar likken een manier om je te claimen.

Als je kat je haar likt na een douche of je handen nadat je lotion hebt aangebracht, dan kan het natuurlijk gewoon zijn dat je shampoo of lotion een verleidelijke geur of smaak heeft.

Als je kat overmatig zuigt of likt, is het misschien te vroeg verweesd. Sommige deskundigen zijn van mening dat katten die dit soort infantiel gedrag vertonen als ze volwassenen zijn, te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald.

Likken, knabbelen en zuigen kan echter ook een reactie zijn op stress, angst of ziekte, of het is gewoon geruststellend gedrag voor je kat.

In zeldzame gevallen kan dit gedrag zich ontwikkelen tot een compulsieve stoornis.

Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, “wordt gedrag meestal als dwangmatig beschouwd als een kat moeite heeft met stoppen, zelfs wanneer je probeert om hem af te leiden met een andere activiteit.”

Als je oudere kat onlangs pas is begonnen met likken of zuigen, breng hem dan naar de dierenarts. Hyperthyreoïdie komt vaak voor bij oudere katten en kan vele gedragsveranderingen veroorzaken.

Behandeling

Als je kat zo frequent likt of zuigt dat het hinderlijk of zorgelijk is, dan zijn er manieren om het gedrag te ontmoedigen.

De eenvoudigste manier om dit te doen is om op te staan ​​en weg te lopen wanneer je kat begint te likken. Beweeg niet zo abrupt dat je hem bang maakt – maar haal hem gewoon weg en verlaat de kamer. Voor dergelijke gedragsverandering effectief is, zul je dit waarschijnlijk gedurende enkele weken of maanden moeten blijven doen.

Je kunt je kat ook afleiden met traktaties of speelgoed, of hem voorzien van iets om op te kauwen of zuigen in plaats van op jou, zoals gras, kattenkruid of een dunne kauwstick. Je kattenvriend heeft misschien gewoon meer lichaamsbeweging of mentale stimulatie nodig, dus mentale stimulatie en speeltijd kunnen helpen bij het intomen van het ongewenst gedrag.

Als je vermoedt dat het likken of zuigen van je kat stressgerelateerd is, probeer dan te bepalen wat hem prikkelt. Het zou een recente verandering binnen het huishouden kunnen zijn, zoals bezoekers van de woning of het verlies van een huisdier.

Zodra je de prikkel hebt geïdentificeerd, help je je ​​kat een manier te vinden om ermee om te gaan. Als bijvoorbeeld bezoekers of een nieuw huisdier je kat angstig maken, zorg er dan voor dat je huisdier zich op een veilige plek kan verbergen, waar hij alleen kan worden gelaten.

Als je probeert om dit gedrag te ontmoedigen is het belangrijk om niet je stem te verheffen of het dier fysiek te straffen. Likken en zuigen worden vaak veroorzaakt door stress, dus dit zou eigenlijk het gedrag intensiveren.

Als het gedrag van je huisdier zijn kwaliteit van leven lijkt te verstoren, overleg dan met je dierenarts. Een dierenarts kan je aanraden om een dierengedragstherapeut te raadplegen om te bepalen wat de oorzaak is van het likken en zuigen en wat de beste manier is om het probleem op te lossen.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp