In de Verenigde Staten hebben wetenschappers een nieuwe variant van influenza  bij zeehonden gevonden die ook gevolgen kan hebben voor mensen en andere dieren.

Harbour Seal
Zeehond ©Wikimedia Commons

Aanleiding van het onderzoek waren de mysterieuze sterfgevallen door longontsteking van 162 zeehonden langs de kust van New England vorig jaar.

Autopsies op vijf van de dieren wijzen uit dat ze zijn overleden aan een vorm van het H3N8 influenza A-virus.

Onderzoekers zeggen dat het virus kan zijn voortgekomen uit een type wat vaker geconstateerd is bij Noord-Amerikaanse vogels sinds 2002.

Professor Ian Lipkin, die betrokken was bij het onderzoek zegt:

“Dit is een virus wat al langer voorkomt bij vogels, maar een dergelijke massale sterfte gerelateerd aan deze variant hebben we nog nooit gezien. Toen we er ons in gingen verdiepen, kwamen we er achter dat het virus dusdanig gemuteerd is geraakt, dat het griep veroorzaken kan bij zowel vogels als andere zoogdieren.”

Ook heeft mutatie geleid tot ernstigere ziekteverschijnselen en kan zich bij mensen richten op een eiwit wat onder andere in het luchtwegsysteem voorkomt met alle gevolgen van dien.

Professor Lipkin verklaart dat vooral het feit dat het er op lijkt dat de zeehonden als een soort intermediair het virus laat muteren, zodat het van vogels naar hen en dan naar mensen kan ‘overspringen’ erg zorgwekkend is.

“Wat interessant is aan dit gebeurde, is dat de zeehonden optreden als een soort van intermediair voor de verspreiding van het virus – zij hebben receptoren voor zowel de vogel variant als van de zoogdier variant, dus je hebt een gastheer aan wie dit virus zich kan aanpassen. Vervolgens kan het evolueren en zo beter in staat worden zich te verspreiden tussen zoogdieren. Dat is het moment waarop we ons zorgen moeten gaan maken voor verspreiding onder mensen.”

Dokter Anne Moscona van het Will Cornell Medical College in New York zegt dan ook:

“Griep kan overal vandaan komen en opduiken. Maar we moeten er veel alerter op zijn dan voorheen. We moeten sneller kunnen inspringen en potentiële risico’s identificeren en begrijpen zeker wanneer virussen opduiken uit onverwachte hoek.”

Bron ©PiepVandaag.nl